Kalousek hledá dalších 30 miliard, které by mohl škrtnout ve výdajích

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

Ministerstvo financí přiravuje na přelom ledna a února, kdy bude k dispozici nová prognóza vývoje české ekonomiky, mix opatření, která by stabilizovala veřejné rozpočty. Ministr financí Miroslav Kalousek očekává za letošní rok nejpravděpodobněji dvouprocentní pokles ekonomiky a proto teď jeho úřad pracuje s variantou úspor na výdajové straně státního rozpočtu ve výši zhruba 30 miliard korun. Uvedl to v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

„Pokud to bude nutné, zcela určitě se to dotkne režie státu, zcela určitě se to dotkne některých investic, ale konkrétní kroky musíme nejdřív projednat s partnery a získat pro ně politickou podporu,“ řekl Kalousek. Pro rok 2012 má však ministr financí podle svých slov velmi omezené možnosti. „Jediná daň, se kterou je možné hýbat během roku je DPH,“ uvedl Kalousek.

Podle předsedy Českomoravské komory odborových svazů Jaroslava Zavadila by vláda měla rozpočtové problémy řešit zejména na jeho příjmové straně.

„Pokud se týká výdajů, je potřeba udělat komplexní audit, aby byl zametený nepořádek a zjistilo se, kde jsou jaké možnosti úspor. Domnívám se, že jsou rezervy ve všech resortech,“ řekl Zavadil, který další možnosti úspor vidí také v účinnějším boji proti korupci nebo boji proti černé práci.

Zavadil si nemyslí, že by v současnosti kvůli vládním reformám v Česku hrozila generální stávka. „Až dopadnou všechny reformy na občany, může se to změnit,“ varoval.

Ministerstvo financí pracuje také s aktualizací střednědobého výhledu. „Tady také půjde o mix úprav v daních, pracujeme intenzivně také na uhlíkové dani,“ prozradil Kalousek.

Schválený státní rozpočet počítá pro letošní rok se schodkem 105 miliard korun. Vláda už dříve opakovaně připustila, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu.