Kalousek: ODS? Spíše parta kmotrů než strana

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Nabídka ODS, navrhnout v podzimních senátních volbách v některých obvodech společného kandidáta s TOP 09, narazila. „Nejsme přesvědčeni o tom, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy,“ vzkázalo občanským demokratům předsednictvo TOP 09.

„My dnes ODS vidíme spíš jako konfederaci regionálních kmotrů než jako kompaktní stranu s jasnou ideovou základnou,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek agentuře Mediafax o straně, se kterou má pokračovat v koaliční spolupráci.

„Samotné slovo pravice si každý můžeme vykládat jinak. Pravice podle nás neznamená podnikatelský zájem pana Oulického nebo kohokoli jiného,“ dodal Kalousek.

TOP 09 tedy sice prý nabídku probrala a ocenila iniciativu koaličního partnera směřující k vyšší míře spolupráce, ale pochybnosti o míře, ve které v regionálních organizacích ODS převládají klientelistické vazby, jí prý nedovolují o takové nabídce vážně jednat - byť strana nepochybuje o dobré vůli vedení občanských demokratů.

„Je to jejich právo, nijak nás to nezasáhlo,“ komentoval šéf ODS Petr Nečas rozhodnutí TOP 09. „My si myslíme, že by se měla prohloubit spolupráce stran, které jsou pravicové. TOP 09 rozhodla jako suverénní strana a naši nabídku odmítla. To je život,“ podotkl premiér. Občanští demokraté podle něj mají připraveno všech 27 kandidátů v obvodech, v nichž se bude na podzim do třetiny Senátu volit.

po jednání špiček občanských demokratů, že grémium ODS má seznámit „předsednictvo TOP 09 s nabídkou na nominaci společných kandidátů obou stran pro podzimní senátní volby v některých senátních obvodech“.

V podzimních volbách do třetiny horní parlamentní komory, tedy v souboji o 27 senátorských křesel, bude ODS obhajovat 14 mandátů. Průzkumy voličských nálad, orientované na sněmovní volby, ukazují převládající podporu levicových stran.