Karlovarský kraj žádá investorská víza pro lázeňství

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary Zdroj: Miroslav Chaloupka

Karlovarský kraj by uvítal, kdyby připravovaná investorská víza zohledňovala i lázeňství a cestovní ruch. Speciální dlouhodobá cizinecká víza pro zahraniční investory ze zemí mimo Evropskou unii připravuje ministerstvo vnitra.

Pro investory v lázeňství a turistice by ale měla mít víza měkčí podmínky než pro jiné oblasti hospodářství, řekla dnes novinářům karlovarská poslankyně Markéta Wernerová (ČSSD).

Wernerová a hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD) uspořádali kulatý stůl se zástupci ministerstev a představiteli zájmových skupin cizinců v Karlovarském kraji, jako jsou pravoslavná církev, židovská i muslimská obec, ruský konzulát a další.

Podle Wernerové je v nynější fázi přípravy novely zákona a prováděcích předpisů třeba zohlednit potřeby lidí, kteří by víza mohli využít. „Investorská víza počítají s podmínkami, jako je prokázání způsobilosti podnikat nebo výše investice. Jenže zatímco u projektů, jako je stavba továrny, jde o desítky nebo stovky milionů eur, u lázeňství a cestovního ruchu by to mělo být v řádu milionů eur,“ uvedla Wernerová.

Hejtman Havel prohlásil, že Karlovarský kraj je na investorech závislý a musí je lákat. „Jenže ministerstva zatím spíše vytvářejí překážky. K podnikatelům, kteří zde chtějí investovat, někdy přistupují, jako by šlo o organizovaný zločin, a tak to také investoři pociťují,“ míní Havel.

Víza na dobu neurčitou

Investorská víza by měla být podle připravované novely dlouhodobá, zřejmě na dobu neurčitou. Zatím byla pracovní nebo obchodní víza jen na dobu půl roku, kromě zvláštních výjimek pro velké investory.

Podle Wernerové je třeba dořešit ale například i to, aby měli snadnější přístup k vízům i rodinní příslušníci investorů, a to nejen manželka nebo děti, ale i třeba také rodiče. „Celkově by se ale podmínky investorských víz měly zjednodušit a zprůhlednit. Česká republika by měla mít jasné desatero podmínek, při jejich splnění by investoři věděli, že mohou vízum získat,“ dodala poslankyně.