Kauza Chovanec: Čadek se nejprve lekl. Vnitro i pošta prý lžou

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ctk

Aktuálně nejznámější český whistleblower Lukáš Čadek má za sebou čtrnáctihodinový výslech na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ten vyšetřuje kauzu údajného úplatku pro ministra vnitra Milana Chovance. Ministr kvůli případu na dnešek svolal Bezpečnostní radu státu.

Čadek se soudí s Českou poštou kvůli zmařenému obchodu o 24 milionů. Na vodě poznal středočeského sociálního demokrata a bývalého policistu Kamila Choce, který měl zprostředkovat setkání s ministrem vnitra Milanem Chovancem a šéfkou korporátního úseku pošty Barborou Snopkovou – Haberovou. Na schůzce z úst Choce zazněla informace, že by Čadek měl za narovnání s poštou zaplatit jeden milion ministru vnitra a dva sociální demokracii.

Čadek se začal s poštou soudit až po dvou letech. A 23. června chtěl navštívit pražskou Vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Nakonec Čadka vyslechla žalobkyně Lenka Tittková (viz faksimile). Čadek se ale aktivních kroků, které zvažoval, zalekl. „Já jsem je informoval o tom, co mám, řekl jsem jim, jak je to třaskavé, že jsou v tom zapojené různé skupiny – služby, policie. Prostě jsem dostal strach. Dostal jsem mobilní číslo, že se ozvu v následujících dnech. První, kdo s tím někam šel, jsem já,“ tvrdí Čadek.

Podle něj ministerstvo vnitra a Barbora Snopková – Haberová lžou, že celou věc ihned nahlásili. „Celou dobu lhali. Bohudík se zjistilo, že lhali a nahlásili to skoro až skoro o 11 dní déle,“ říká Čadek. Trestní oznámení nakonec podal s Nadačním fondem proti korupci.

Záznam o ústně účinném podání by E15online

„Lukáš Čadek se sešel s členem ČSSD Kamilem Chocem, který na schůzku přišel s návrhem řešení sporů s Českou poštou poskytnutím úplatku ve výši tři miliony korun. Dle vyjádření Kamila Choce měla být částka jeden milion korun vyplacena ministru vnitra Milanu Chovancovi a dva miliony korun politické straně ČSSD. Peníze měly být vyplaceny v hotovosti. Kamil Choc zároveň zdůraznil, že je pouhým prostředníkem a uvedl, že by měly být uhrazeny až po úspěšném vyřešení obchodního případu, tedy nikoliv předem. Rozhovor mezi osobou Choc a Čadek byl nahrán a je součásti tohoto trestního oznámení,“ stojí v dokumentu, který má týdeník Euro k dispozici.

Podnikatel Čadek údajně disponuje několika nahrávkami, zatím zveřejnil tu s „vyjednavačem“ Chocem. Objevily se už ale neoficiální informace, že by Čadek mohl mít i nahrávku se Snopkovou – Haberovou, případně s Chovancem. „Já se k tomu nebudu vyjadřovat. Ale není v mém úmyslu lhát, tahle kauza mi všechno bere a nic mi nepřináší,“ dodal Čadek. S Chocem se prý potkal náhodou. „Snažil se mi pomoct. Já byl první, kdo šel na státní zastupitelství a najednou se to celé otáčí proti mně,“ podotkl Čadek.

Čadek: Snažil se mi pomoct. Já byl první, kdo šel na státní zastupitelství a najednou se to celé otáčí proti mně

Ministerstvo vnitra například označilo některé z emailů, které jsou součástí trestního oznámení, za zfalšované, což Čadek popírá. Vnitro také Čadkovo vystoupení spojilo s bojem o zakázku na elektronické střežení poboček pošty. To poště léta poskytovala společnost Alkom, které vyhlášení výběrového řízení nezamlouvá. Čadkovu akci ministerstvo evidentně považuje za komplot a vytáhlo do boje s několika otázkami:

„Proč byla většině novinářů distribuována nahrávka v upravené a zkrácené podobě, nikoliv celá? Proč se některá vyjádření z nahrávky liší od pozdějších vyjádření jejích aktérů v médiích? Proč pan Čadek začal nově vyhrožovat diskreditací pracovníků ministerstva vnitra, kteří s jeho obchodním sporem neměli nic společného? Kdo a s jakým cílem pořídil údajné fotografie pracovníků ministerstva? Šlo o soukromou bezpečnostní agenturu? Pokud ano, kdo a proč za tyto aktivity platil?

Nakolik je náhoda, že se v celém případu objevují jména bezpečnostních agentur, případně jejich majitelů a spolupracovníků?,“ táže se vnitro. Čadek popírá, že by spolupracoval s jakoukoli bezpečnostní agenturou, ani Alkomem. Podle svých slov nikdy nikoho aktivně kvůli řešení sporu s poštou nevyhledával, lidé se mu začali ozývat sami, poté, co začal případ ventilovat v médiích.