Kauza Homolka: Nákup gama nože byl předražený o 44 milionů

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce Zdroj: Jan Rasch, Euro

Přes 44 milionů korun. Takový rozdíl je mezi pořizovací cenou gama nože pro pražskou Nemocnici Na Homolce a sumou, za kterou jej pořídila dodavatelská společnost Transkontakt – Medical s.r.o. Vyplývá to ze sdělení obvinění bývalému řediteli nemocnice Vladimíru Dbalému, jeho náměstkovi Michalu Toběrnému a zástupci dodavatelské firmy Jozefu Kalavskému, které má týdeník Euro a online deník E15.cz k dispozici.

„Svým jednáním Vladimír Dbalý, za pomoci Michala Toběrného a Jozefa Kalavského způsobili nemocnici Na Homolce škodu ve výši 5 664 165 korun, odpovídající výši, o kterou mohla být sjednaná kupní cena nižší,“ tvrdí ve sdělení obvinění vyšetřovatelka protikorupční policie Jana Šebková.

Nemocnice nový Leksellův gama nůž pořídila v roce 2009 jako náhradu za starší, zapůjčený Nadací Charty 77. Transkontakt Medical přístroj koupil přímo od švédského výrobce Elekta Instrument AB za přibližně 91 miliónů korun. Transkontakt Medical sumu přístroje navýšil o transportní a instalační náklady (cca 3,2 milionu) a o záruku (téměř 14 milionů).

Společnost Transkontakt-Medical, vlastněná Slováky Kalavským a Ivanem Žizičem, byla zmiňována s podezřením na přemrštěnou cenu gama nože už delší čas. Nemocnice její angažmá vysvětlovala tím, že prostředníka musela využít, protože byl jediným zástupcem švédského výrobce nože pro Česko.

Detektivové spoléhají na deník

Z dokumentu jednoznačně vyplývá, že klíčovým důkazem detektivů je deník, který si ředitel nemocnice Dbalý po celou dobu svého šéfování psal. První ukázky z deníku přinesl server parlamentnilisty.cz. Z Dbalého tvorby vyplývá, že měl problém s alkoholem a užíval kokain, což výrazně snižuje jeho vypovídací hodnotu. Podle informací týdeníku Euro také nesedí některá data a informace, které si Dbalý do deníku zapsal.

Pro policii je to ovšem zásadní bod, na kterém staví celé vyšetřování. „Z diáře Vladimíra Dbalého vyplývá, že byl v častém osobním kontaktu se zástupci ministerstva zdravotnictví, kdy s nimi osobně předjednával, a to i při neformálních schůzkách mimo kancelář, okolnosti plánovaného nákupu gama nože,“ tvrdí policistka Šebková.

Týdeník Euro má diář bývalého ředitele Homolky k dispozici. Protože se v něm ale nachází řada citlivých údajů o operacích, lékařských zákonech lidí, kteří s případem nemají nic společného, rozhodl se celý rozsáhlý text nezveřejnit. Dbalý si při každém zápisu den ode dne přesně počítal dobu svého působení na ředitelském postu, a to od doby pověření i jmenování. Zapisoval si osobní příhody či alkoholová a drogová expozé (z deníku lze vyčíst, kdo mu dodával kokain), i údajné neetické platby (možné úplatky), které přezdíval moolah.

Šlo o připravovanou knihu, tvrdí obhájkyně

Obhájkyně Vladimíra Dbalého Katarína Kožiaková - Oboňová se nechala slyšet, že nešlo o deník, ale podklady k chystané knize. „Při psaní používal různé výrazy, které by text ozvláštnily. Co znamená výraz moo, mi neřekl, nebyl k tomu důvod. Já se ho na to neptala,“ řekla například Lidovým novinám Kožiaková - Oboňová.

Bývalý ředitel Homolky Dbalý i jeho náměstek Toběrný čelí od konce června také obvinění kvůli zakázce na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici měli údajně způsobit škodu nejméně 57 milionů korun. Dbalý je jako jediný stíhán vazebně.

Text obvinění bývalého šéfa Nemocnice Na Homolce za nákup gama nože