Klaus kvůli věznění Tymošenkové zrušil cestu na Ukrajinu

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus zrušil cestu na summit prezidentů středoevropských zemí, který se bude konat v polovině května na Ukrajině. Důvodem jsou výhrady vůči věznění bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Lidovým novinám to potvrdil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Kvůli represím vůči Tymošenkové se nezúčastní summitu na Krymu německý prezident Joachim Gauck, rakouský prezident Heinz Fischer a slovinská hlava státu Danilo Türk. Svoji účast na schůzce prý zvažují i prezidenti Estonska a Lotyšska. Podobně zvažuje zachovat se kancléřka Angela Merkelová v případě cesty u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale, které v červnu Ukrajina spolupořádá. Že ze stejného důvodu nepojede, potvrdila komisařka EU pro spravedlnost Viviane Redingová.

Ukrajina už na některé výroky, které se týkaly možného bojkotu fotbalového Eura, poměrně ostře reagovala. Takový krok ze strany německých politiků by podle ukrajinského ministerstva zahraničí oživil metody z dob studené války.

„Doufám, že jde jen o mediální kachnu,“ řekl mluvčí ministerstva Oleh Vološyn. „Nechci vůbec pomýšlet na to, že by němečtí státníci byli schopni oživit metody studené války a ze sportu udělat rukojmí politiky,“ dodal.

To, že Ukrajina získala pořadatelství evropského fotbalového šampionátu, o víkendu znovu obhajoval šéf UEFA Michel Platini. „To jsme ho Ukrajině neměli dávat, protože tam není všechno tak stabilizované jako v západoevropských demokraciích? To není žádné řešení,“ řekl v sobotním vydání německého deníku Die Welt. Připomněl, že Ukrajina se spoluorganizátorem fotbalového svátku stala v dubnu 2007 a v prosinci Tymošenková usedla do premiérského křesla.

Ani předseda německého olympijského svazu Thomas Bach nevidí smysl v bojkotech sportovních událostí. „V minulosti se ukázaly jako nesmyslné a neúspěšné,“ řekl. Připomněl, že po bojkotu letní olympiády v Moskvě „nebyl z Afghánistánu stažen jediný sovětský voják“.

Summit o evropských integračních procesech na krymské Jaltě, kterého se měl zůčastnit Klaus, pořádá ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Kyjev letos podepsal s EU asociační smlouvu, která ale vstoupí v platnost až po ratifikaci v národních parlamentech členských států unie. Země EU ratifikaci podmiňují propuštěním Tymošenkové z vězení.

Tymošenková si ve vězení odpykává sedmiletý trest za to, že podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudek nad ní byl politicky motivovaný.