Klaus: V Česku je averze k plánu evropské bankovní unie

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Česká republika je na jedné lodi s Itálií a dalšími státy Evropské unie, bez oživení celé evropské ekonomiky jako malý stát ničeho nedosáhne. Po jednání se svým italským protějškem Giorgiem Napolitanem to v Římě řekl prezident Václav Klaus. Prohlásil ale zároveň, že je pro Česko výhodou, že stojí mimo eurozónu. Dodal, že v Česku panuje velká averze k tomu, aby země vstoupila do chystané bankovní unie. Podle Napolitana jsou naopak takové kroky k hlubší integraci unie pro Itálii nezbytné.

„Platí to, že Česká republika je spolu s Itálií a dalšími evropskými zeměmi na jedné lodi, toho jsme si samozřejmě dobře vědomi a proto je pro nás strašně důležité, aby se dopředu pohnula celá ekonomika, celé Evropy, protože bez ní malá země jako je Česká republika ničeho sama nemůže úplně dosáhnout,“ řekl Klaus, který je Itálii na státní návštěvě.

Klaus ale zdůraznil, že je podle něj „evidentní výhodou“ zůstávat mimo eurozónu a vyzval k zásadním změnám v unii. „Nevěřím, že existují krátkodobé možnosti urychlovat ekonomický růst, ekonomický růst může v Evropě znovu nastat po výrazné, hluboké změně celého ekonomického a sociálního systému,“ odpověděl na dotaz, zda je ekonomickým přínosem unijní pakt o rozpočtové odpovědnosti, ke kterému se Česko odmítlo připojit.

„Nejsme členy eurozóny, nechtěli jsme se zúčastnit fiskálního paktu a je u nás velká averze k tomu, aby Česká republika jako nečlen eurozóny vstupovala do bankovní unie,“ uvedl Klaus. Dodal ale, že o definitivním postoji k bankovní unii bude Česku teprve vážně jednat.

Pro Itálii jako členskou zemi eurozóny je podle Napolitana naopak nezbytné, aby pokročila k hlubší integraci. „Když se dá do společného fondu měna, je třeba se dohodnout i na dalších věcech jinak ani monetární politika, kterou jsme nastavili, nevydrží,“ řekl.

Italský prezident několikrát připomněl, že Česko se spolu s Británii jako jediná země nepřipojila k unijnímu fiskálnímu paktu. „O těchto důvodech nediskutuji, já je respektuji, ale myslím si, že v zájmu celé Evropské unie je, abychom tyto kroky podnikli, a myslím si, že je mohou pochopit i země, které nepatří do eurozóny,“ uvedl.