Kocourek musí Nečasovi vysvětlit původ matčiných milionů

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: E15 Eduard Erben

Premiér Petr Nečas (ODS) chce po svém ministru průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi (ODS) "důvěryhodné vysvětlení" původu peněz, s nimiž obchodovala Kocourkova matka. Nečas vzkázal, že o věci hodlá s ministrem opět jednat příští týden, neboť nechce dělat závěry na základě jednoho novinového článku. Ministr po dnešním setkání s předsedou vlády řekl, že Nečas jej "nepochválil".

Matce ministra průmyslu v roce 2008 zobchodovala společnost Key Investments (KI) 16 milionů korun, informoval dnešní deník Dnes. „V této chvíli jsem požádal pana ministra o důvěryhodné vysvětlení,“ uvedl Nečas.

„Pan premiér mne nepochválil. Uvidíme, jaké to bude mít následky,“ řekl o dnešní schůzce s Nečasem Kocourek. O kauze samotné pouze poznamenal, že je to „několik let stará záležitost“, kterou se snažil vysvětlit. „Uvidíme,“ reagoval na otázku, zda není na odchodu z vlády.

K vysvětlení obchodu nebo odstoupení ministra vyzvala také česká pobočka Transparency International (TIC). Kocourek prý požádal matku o vysvětlení. Je přesvědčen, že je vše v pořádku. „Někdo musí říct, zda došlo k něčemu nekalému, zda jsem z něčeho podezřelý. To se zatím nestalo,“ sdělil serveru iHned.cz. Podle něj jde o soukromou záležitost, protože v době obchodu nebyl on ani jeho matka v politice.

Pokud ministr neobjasní, kde tehdy šedesátiletá důchodkyně na cenné papíry vzala, měl by podle TIC odstoupit. „Není možné strčit hlavu do písku a doufat, že celá kauza utichne a bude zapomenuta. Každý politický představitel a ministr zvláště je pod veřejným drobnohledem a musí činit vše, aby nebylo pochybnosti, že nekrade a prosazuje veřejný zájem,“ uvedla TIC.

Podle Transparency International případ vyvolává vzpomínky na záhadné zbohatnutí někdejšího premiéra Stanislava Grosse a dokazuje to, že tento „kocourkov“ při skládání účtu politiků není možné tolerovat. „Není možné ignorovat závažná podezření u ministrů. Proto TIC vyzývá ministra průmyslu a obchodu, aby věrohodně objasnil původ těchto peněz, nebo rezignoval,“ píše se v prohlášení.

Z dokumentů, která má deník Dnes k dispozici, vyplývá, že Kocourková uzavřela smlouvu s Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investoval peníze klientů výhradně KI: dluhopisy E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji dala pak Kocourková po třech měsících. Za další měsíc odešla hotovost 16,14 milionu korun na její účet u UniCredit Bank.

List dále upozorňuje, že z dokumentů není jasné, jakým způsobem ministrova matka za dluhopisy předtím zaplatila. Vyplývá z nich jen, že vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku.