Kocourek ve vládě končí. Je to nešťastné, řekl Nečas

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: Eduard Erben, E15

Premiér Petr Nečas dnes večer přijal demisi, kterou mu nabídl ministr průmyslu Martin Kocourek. Nečas se sice nedomnívá, že by v případě ministrových neobjasněných peněz šlo o korupci, nicméně Kocourkovy kroky označil za nešťastné, a proto návrh přijal.

Kocourek se večer sešel s Nečasem, kde mu své kroky vysvětlil, a poté nabídl svou rezignaci. „Na základě podrobné informace se předseda vlády nedomnívá, že se jedná o důvodné podezření z korupce, nicméně kroky učiněné panem ministrem v roce 2008 považuje za nešťastné,“ uvedl po schůzce vládní mluvčí Jan Osúch.

Premiér a předseda ODS Nečas tak nyní obměňuje už třetího ministra své koaliční vlády za ODS. Jako první odešel na konci loňského roku v souvislosti s podezřeními z korupce tehdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil, místo něj nastoupil Tomáš Chalupa. Ministra zemědělství Ivana Fuksu vystřídal na počátku října Petr Bendl.

Fiasko v přímém přenosu

Svůj konec Kocourek paradoxně urychlil nejspíše i sám. Dnes se totiž pokusil vysvětlit původ 16 milionů korun na účtu jeho matky, ale jeho veřejné vystoupení skončilo fiaskem. Kocourek byl nervózní a jeho vysvělení vyznělo velmi nepřesvědčivě. Uvedl, že tyto peníze nijak nesouvisí s jeho působením v dozorčí radě ČEZ nebo se zájmy hazardního průmyslu, nýbrž že šlo o legální prostředky pocházející z podnikání, osobních a rodinných zdrojů.

Zdůvodněním, proč tyto miliony převáděl přes kontroverzní investiční společnost Key Investments, si ale Kocourek také mnoho nepomohl. Chtěl je totiž prý „odklonit“ kvůli rozvodu s manželkou. Tím jen nahrál spekulacím, že pokud nešlo o korupci, šlo o rozvodový podvod, kdy se snažil ošidit bývalou manželku na jejích nárocích.

O rozpačitém Kocourkovu vysvětlování čtěte zde:

Zástupci koaličních stran dnes vývoj uvítali. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka bylo Kocourkovo jednání morálně zpochybnitelné. „Jsem rád, že se k tomuto rozhodnutí přiměl, že pan premiér jeho demisi přijal,“ řekl. Další „agonie“ by jen znevěrohodňovala vládu.

Podobně se vyjádřil i předseda Věcí veřejných Radek John. „Nedůvěryhodný ministr by dělal nedůvěryhodnou celou vládu,“ uvedl s tím, že šetření po lidech mohou chtít jen ministři, kteří umí věrohodně vysvětlit své finance.

Demisi uvítal také předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj se premiér zachoval alespoň jednou tak, jak by od něj očekával. „Jsem rád, že pan ministr odešel, protože i odpoledne musel říct, že česká vláda je kocourkovská. Je na čase, aby se rozhodl také ve věci pana Vondry,“ řekl Filip.

Ve funkci Kocourek skončí ale až 14. listopadu. Koncem tohoto týdne má totiž podle vládního mluvčího dlouhodobě naplánované důležité mezinárodním jednání s ruským vicepremiérem Alexandrem Žukovem. V zahraničí je také do konce týdne také prezident Václav Klaus, kterému musí Nečas ministrovu demisi přinést.