Kocourkův nástupce bude jmenován zítra. Jméno zůstává tajné

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: mediafax

Nového ministra průmyslu a obchodu jmenuje prezident Václav Klaus zítra v 11 hodin Premiér Petr Nečas o nástupci Martina Kocourka nejprve jednal uvnitř ODS, ale jméno nového ministra ani on, ani prezident dosud neprozradili. Ve hře je místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Michal Doktor nebo šéf ústeckých občanských demokratů Jan Kubata.

Prezident Václav Klaus včera přijal Kocourkovu demisi. Navzdory dřívějším signálům ale jméno jeho nástupce Nečas na Hradě neoznámil. „Samozřejmě jsme se bavili i o tom, co dále s tímto ministerstvem. O žádných konkrétních jménech ale není v tuto chvíli důvod blíže spekulovat,“ řekl po schůzce s Klausem Nečas. Dodal, že představu má a rozhodnutí je jeho odpovědnost.

Přirozenou součástí jmenovacího procesu je ale podle premiéra i to, že věc konzultuje s ODS. „Mluvím s řadou lidí,“ odpověděl na dotaz, zda hovořil se všemi kandidáty.

Doktor už potvrdil, že se svým stranickým šéfem o případném vládním angažmá mluvil. „Probrali jsme vše, co je potřebné vyhodnotit. Volba je jen na panu premiérovi,“ řekl Doktor.

Podle dostupných informací vybírá Nečas nového ministra právě i podle stranického klíče. To může Doktorovo jmenování komplikovat, protože nemá příliš velkou podporu své domovské ODS z jižních Čech.

Vedle Kubaty, jehož instalací do vlády by si premiér naklonil severočeské občanské demokraty, patří mezi další údajné kandidáty předseda poslanecké frakce strany Zbyněk Stanjura.

Vzhledem k tomu, že tuto vlivnou funkci zastává teprve několik měsíců, ale není jeho jmenování příliš pravděpodobné. Nečas by se musel znovu střetnout se svým hlavním oponentem Petrem Tluchořem, který nedávný souboj o post šéfa poslanců ODS prohrál jen těsně.

Kocourek rezignoval před týdnem kvůli 16 milionům korun na účtu své matky. Peníze prý „odklonil“ od problémů s rozvodem. Kauzou se už zabývá policie, podle opozičních i některých vládních politiků by neměla být zametena pod koberec.

Kandidáti na ministerské křeslo

Michal Doktor

Čtyřiačtyřicetiletý ekonom má pověst slušného politika i odborníka, zároveň je ale svými spolustraníky považovaný za „neřízenou střelu“. Od loňska je místopředsedou rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Svoji kandidaturou na post šéfa poslanecké frakce ODS se na jaře postavil proti rebelantovi Petru Tluchořovi.

Jan Kubata

Je jen o půl roku starší než Michal Doktor, ve svém regionu ale má mnohem silnější podporu. V červnu 2006 vystřídal Petra Gandaloviče v čele magistrátu Ústí nad Labem, primátorem byl do loňského podzimu. Poslancem se stal v březnu, kdy nahradil opět Gandaloviče, který zamířil na místo velvyslance ve Spojených státech.