Komunisté a lidovci slaví, strany chtějí zpět na vrchol politiky

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: CTK

Komunistická strana je po úspěchu ve volbách do krajských zastupitelstev připravena podle předsedy Vojtěcha Filipa jednat o programových koalicích na principu poměrného zastoupení. Filip to řekl k předběžným výsledkům krajských voleb. Spokojenost zatím panuje ve volebním štábu KDU-ČSL. Křesťanští demokraté doufají, že jim volební výsledek pomůže v postupném návratu do vysoké politiky.

„Jsem rád, že KSČM potvrdila vzestup svých preferencí. Jsem příjemně překvapen prvním místem Jiřího Dolejše tady v Praze v senátních volbách,“ uvedl Filip. Místopředseda Dolejš vyhrál o 100 hlasů nad kandidátkou ODS Danielou Filipiovou a postupuje do druhého kola, které se koná za týden. „Přeju mu úspěch, aby to své první místo v kole prvním potvrdil,“ uvedl Filip.

Předseda KSČM je spokojen, že komunističtí kandidáti ve volbách do krajských zastupitelstev uspěli v dosud největší šíři politických stran a hnutí, které se v polistopadové historii o možnost řídit krajskou politiku ucházely. „To, že jsme v této šíři uspěli, je podle mého soudu ukázka toho, že KSČM je vnímána jako moderní levicová strana, která má odborníky na svém místě a je schopna čelit korupci v České republice a řešit problémy, které Českou republiku provázejí,“ dodal.

Vzestup preferencí KSČM tam, kde už měli zastoupení ve vedení krajů, v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, svědčí podle Filipa o tom, že voliči hodnotí práci komunistů pozitivně a že nejde jenom o protestní hlasy proti současnému vládnutí pravicové koalice.

„Je evidentní, že KSČM uspěla zaprvé proto, že její zastupitelé v krajích poctivě pracovali, snížili zadluženost krajů a snížili i míru korupce zejména tam, kde na to měli vliv. V těch dvou krajích, kde jsem měli možnost dění přímo ovlivňovat, tedy v Morvaskoslezské a Karlovarském kraji. To, že za nás část volební kampaně odvedla vládní koalice, nemusím nijak zdůrazňovat,“ dodal pro E15.cz Filip.

Sociální demokraté oznámili, že jsou připraveni začít jednání o krajských vládách už dnes večer. „Naše strategie je jasná, programové koalice a dodržení principů poměrného zastoupení,“ reagoval na to předseda komunistů.

Lidovci se chtějí vrátit i do nejvyšší politiky

Lidovci jsou spokojeni se ziskem v krajských volbách a s dílčím úspěchem senátních kandidátů Jiřího Čunka a Libora Michálka, kteří postoupili do druhého kola voleb. Křesťanští demokraté doufají, že jim volební výsledek pomůže v postupném návratu do vysoké politiky. Lidovci po minulých parlamentních volbách vypadli ze sněmovny, své zástupce mají v Senátu.

Před volbami chtěli křesťanští demokraté obhájit dosavadních 56 krajských mandátů a čtyři křesla v Senátu. „Počkáme, kolik budeme mít ve výsledku mandátů. Bude-li jich více než 50, bude to dobré. Bude-li jich více než 56, bude to úspěch,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Zatím to nevypadá na průšvih, takže jsem spokojen,“ dodal. Lidoveckého šéfa naopak nepotěšil volební výsledek komunistů, kteří oproti minulosti výrazně posílili.

Lidovci do Senátu před volbami nominovali protikorupčního aktivistu Libora Michálka, který na své přání kandidoval za trojici stran: KDU-ČSL, zelené a piráty. „Ukázalo se, že je to kvalitní a důvěryhodný kandidát a to je potřeba,“ řekl na jeho adresu Bělobrádek. V Senátu jsou podle něj potřeba lidé, kteří se nebojí vystoupit proti úplatkářství.

Vyjednávání tří nesourodých politických subjektů, za které Michálek kandiduje, bylo podle šéfa lidovců obtížné. Michálka nyní čeká druhé kolo senátních voleb. Pokud se do horní komory parlamentu dostane, budou lidovci pozorně sledovat, jak bude hlasovat v klíčových otázkách, uvedl Bělobrádek.