Komunisté uspěli i v Praze, o post senátora bojuje i Michálek

Libor Michálek

Libor Michálek Zdroj: profimedia.cz

Do druhého kola senátních voleb za Prahu 8 postoupili komunista Jiří Dolejš a občanská demokratka Daniela Filipiová. Nynější poslanec Dolejš získal v prvním kole 22,05 procenta hlasů, někdejší ministryně zdravotnictví a současná senátorka Filipiová, která před šesti lety uspěla v jiném pražském obvodu, obdržela 21,71 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na www.volby.cz.

Senátních voleb v Praze 8 se zúčastnilo 29,13 procenta voličů, tedy výrazně méně než před šesti lety, kdy přišlo v prvním kole 39,95 procenta voličů. Před šesti lety svůj post obhájila v Praze 8 Alena Palečková (ODS). Ve druhém kole ziskem 57,97 procenta porazila nestraníka Michaela Hvížďalu. Letos už Palečková nekandidovala.

Ve druhém kole senátních voleb v Praze 2 se utkají Libor Michálek (za Piráty) a sociální demokrat Stanislav Křeček. Bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Michálek, kterého společně navrhli Piráti, lidovci a Strana zelených, dostal v prvním kole senátních voleb 24,31 procenta hlasů, nynějšího poslance Křečka si vybralo 17,82 procenta voličů.

„Nejsem nadšený z toho, jakou podporu má Komunistická strana Československa. Domnívám se, že je to do určité míry důsledek doho, jak arogantně dosud vládla pravicová vláda,“ okomentoval výsledek voleb Michálek, bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí, jehož upozornění na údajnou korupci nakonec vedlo k odchodu ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Volby podle něj potvrdily, že se podpora ODS propadá. „Věřím tomu, že propadu přispěly právě ty skutečnosti, že se ODS nedokázala vyrovnat s lidmi typu pana Drobila a podobně,“ uvedl. „Na straně druhé je povzbuzující můj postup do druhého kola z prvního místa, za to voličům děkuji,“ doplnil.