Komunisté chtějí během volební kampaně sbírat podpisy pro vystoupení z NATO

předseda KSČM Vojtěch Filip

předseda KSČM Vojtěch Filip Zdroj: ctk

KSČM chce kampaně pro říjnové senátní a krajské volby využít k šíření petice, k jejímž požadavkům patří referendum o vystoupení ČR z NATO a zákaz případného vyslání českých vojáků na hranice s Ruskem. Novinářům to řekla poslankyně a předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová.

Petice s heslem Kdo stojí o střet s jadernou velmocí je reakcí na červencové rozhodnutí NATO rozmístit čtyři mnohonárodní prapory v Polsku a v Pobaltí kvůli obavám těchto zemí z agresivní ruské politiky. Prapory budou na místě od příštího roku a to tak dlouho, jak bude potřeba. Vojáci USA se stanou základem praporu v Polsku, Britové v Estonsku, Kanaďané v Lotyšsku a Němci v Litvě. Případné zapojení českých vojáků zatím není na pořadu dne.

„NATO považujeme za válečnický pakt, který šíří chaos a destabilizuje regiony v celém světě,“ uvedla. Podle textu petice prý NATO rovněž může za humanitární pohromy a „živí teror a migrační vlny“.

Petice také žádá vládu, aby nepřipustila „rozmístění cizích vojsk, základen a zbraní na našem území“. Petiční výbor tvoří mimo jiné spisovatelka Lenka Procházková, režisér Zdeněk Troška, europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček nebo mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

O možnosti referenda o setrvání v NATO se mluvilo hlavně v souvislosti s posílením obrany východního křídla této aliance. Vláda dala počátkem července najevo, že žádný takový plebiscit neplánuje. Prezident Miloš Zeman tehdy uvedl, že podle návrhu zákona o obecném referendu by takové hlasování muselo požadovat čtvrt milionu lidí a on sám by usiloval o setrvání v organizaci.

Kampaň k senátním volbám v Praze bude podle Semelové opřena o práci zastupitelů. Prioritami bude práce, bydlení nebo dostupná zdravotní péče. „Chceme se soustředit také na dopravu, mír a bezpečnost,“ dodala Semelová.

Kandidáty jsou v Praze 11 ekonomka a předsedkyně kontrolního výboru Prahy 10 Jana Čunátová, která by mimo jiné chtěla do ústavy vrátit právo na práci. Lektorka bulharštiny Ludmila Nedělková se chce zaměřit na sociální problematiku a potírání kriminality v Praze 10. Zastupitel Prahy 17 Pavel Franěk, bývalý ředitel odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj, se chce zasazovat mimo jiné o lepší čerpání peněz z fondů EU. Do Senátu bude kandidovat v Praze 6. KSČM má nyní v Senátu jediného člena, na vlastní senátorský klub v historii horní komory zatím nedosáhla.