Krejčíř podal dovolání v kauze tunelování státního podniku Čepro

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: profimedia.cz

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř podal dovolání v kauze pokusu o tunelování státního podniku Čepro. Justice mu vyměřila souhrnný trest 15 let vězení. Na Nejvyšší soud se prostřednictvím dovolání obrátilo také pět dalších aktérů kauzy včetně bývalého obchodního ředitele Čepra Martina Pechana, jenž si má odpykat pět let. Vyplývá to z justičních databází a ze sdělení mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci.

Právě městský soud řešil kauzu jako první instance a ve středu odeslal spis do Brna k rozhodnutí Nejvyššímu soudu. Součástí zásilky je také dovolání někdejšího Krejčířova správce a jeho pravé ruky Aleše Zagory, jenž dostal pět let za činnost v podnikatelově gangu a za padělání peněz.

Další členové gangu Jaroslav Siuda, Tomáš Pavlíček a Ivo Hricik dostali podmínky. I oni podali dovolání. Pechan navíc u městského soudu usiluje o obnovu řízení.

Pechan a Krejčíř podle pravomocného verdiktu vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava vůči Čepru zhruba za tři miliardy korun. Peníze pak v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně, o čemž se podnik vůbec nedozvěděl. Jeden ze členů Krejčířova gangu totiž přesvědčil úřednici Čepra, aby zatajila soudní obsílky. Soudy pak domnělý nárok firem uznaly a exekuce ve státním podniku se nekonala jen díky zásahu policie.

Pechan i Zagora vinu popírali. Pechan se hájil tím, že pohledávky byly pravé. V minulosti připustil, že se s Krejčířem zná, ale jen ze zhruba pěti obchodních schůzek. Zagora zase zlehčoval svou roli ve skupině, prý pouze plnil úkoly od svého nadřízeného a neznal souvislosti.

Obžalované pomohly usvědčit odposlechy, Krejčířovy poznámky zabavené při domovní prohlídce jeho vily a především korunní svědek, jeden z podnikatelových bílých koní.

Krejčíř dostal souhrnný trest 15 let za pokus o vytunelování Čepra a za řadu dalších činů. Soudy mu jej uložily v jeho nepřítomnosti. Uprchlý podnikatel je za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává 35 let za obchodování s drogami a pokus o vraždu.