Krizový štáb: Hrozí další povodně, pády stromů a sesuvy půdy

Muži na člunu projíždějí obcí Zálezlice na Mělnicku

Muži na člunu projíždějí obcí Zálezlice na Mělnicku Zdroj: ctk

Na celém území Čech hrozí podle Ústřední povodňové komise další záplavy. Podle předpovědi má znovu pršet a území zasáhne také silný vítr, který může vyvracet stromy. Krizový štáb varuje, že půda je již nasycená vodou a hrozí její sesuvy.

Na některých místech má dnes v noci spadnout až sedmdesát milimetrů dešťové vody. Podle předsedy vlády Petra Nečese mohou být další záplavy velmi rychlé právě kvůli tomu, že půda je již nasáklá vodou z předchozích povodní. Intenzita komplikací by ale neměla být taková jako v předešlých dnech. Podle Nečase nicméně nelze vyloučit, že se může velká voda objevit tam, kde byl dosud klid.

„Potvrdilo se vysoké riziko významné srážkové činnosti počínaje nedělí až do úterý se všemi důsledky, to znamená vysokým rizikem povodní, silného větru, sesuvů půdy a včetně toho, že půda je podmáčená a při silném větru může docházet i k vyvracení stromů,“ řekl Nečas. „Pokračuje upouštění přehrad Vltavské kaskády, aby se zvýšila její schopnost zadržet srážky,“ dodal premiér.

Nová hrozba

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uvedl, že komise doporučuje hasičům a krajským úřadům, aby vyrozuměli nejen obce v krajích, pro které je vyhlášen nouzový stav, ale i místa, kde záplavy dosud nebyly, že povodňová situace může nastat i tam.

Dobrou zprávou podle premiéra je zejména to, že Česko dobře funguje, co se týče záchranného systému. Do odstraňování povodňových škod se dále zapojuje armáda, Nečas řekl, že do akce se zapojí dalších 1500 vojáků. „Během dvou hodin jsou na požádání krizových štábů připraveni vyrazit na dané místo,“ uvedl.

V celém Česku hrozí podle předpovědi silné bouřky a ve velké části Čech a na severu Moravy i povodně. Vydatně pršet má na jihu a západě Čech, oznámil dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).