Které potraviny přes rok zdražily? Nejvíce brambory, vejce a maso

potraviny

potraviny Zdroj: E15

Naprostá většina potravin na pultech tuzemských obchodů za uplynulý rok zdražila, některé až o desítky procent. Například brambory jsou podle Českého statistického úřadu o 40 procent dražší než loni v lednu, vejce zhruba o třetinu. V průměru o desetinu zdražilo maso a uzeniny. Naopak u ceny mléka, pečiva či chleba k větším změnám nedošlo.

Zatímco v polovině letošního ledna stál v obchodech kilogram brambor 12,45 korun, ve druhém lednovém týdnu loňského roku to bylo 8,75 korun.

Za deset vajec loni zaplatil zákazník v průměru 27,43 korun. Během následujících dvanácti měsíců vzrostla jejich cena o 30 procent a přesáhla 33 korun.

Hovězí zadní maso ve stejném období zdražilo zhruba o sedm procent podobně jako vepřová pečeně, cenový nárůst u šunkového salámu činil devět procent. Kilogram kuřete byl letos v průměru za 69,50 korun, loni bylo takřka o desetikorunu levnější.

U mléka činí cenový nárůst 1,3 procenta a za litr lidé v půlce letošního ledna za něj dali v průměru 19,34 korun. Cena kilogramu kmínového konzumního chleba se zvýšila jen o jednotky haléřů na 22,95 korun, podobně jako u pšeničného pečiva, kde kilogram stojí 45,53 korun.

Průměrné ceny vybraných potravin (leden 2013 - leden 2012)

Průměrné ceny vybraných potravin (leden 2013 - leden 2012)Průměrné ceny vybraných potravin (leden 2013 - leden 2012) | CSU