Kvůli Vrběticím spustí vláda legislativní smršť

Policisté a hasiči stále zkoumají okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku

Policisté a hasiči stále zkoumají okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku Zdroj: ctk

Ministři vnitra, průmyslu a obchodu, životního prostředí a také šéf Českého báňského úřadu navrhnou do poloviny roku změny zákonů a vyhlášek týkajících se nakládání s výbušninami, rozhodla vláda. Důvodem jsou loňské incidenty v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku.

Vnitro už analýzu norem předložilo. Nedostatky jsou především v jejich špatné provázanosti, předpisy navíc řeší manipulaci se střelivem jen okrajově. „Není stanoven žádný specifický režim, který by odpovídal bezpečnostním rizikům, existující právní režimy nejsou pro nakládání s municí zcela vhodné,“ uvádí se v analýze, kterou má E15.cz k dispozici. Ani kontrolní orgány podle materiálu nepostupují koordinovaně, jejich spolupráce je upravena vágně.

Novely zákonů a vyhlášek, které úřady vypracují, proto budou upravovat nakládání s municí jako se specifickým materiálem a také jasně definují spolupráci kontrolních orgánů. „Nově je nezbytné stanovit chybějící bezpečnostní pravidla,“ píše se v analýze.

Manipulaci se střelivem řeší zákon o zbraních. Ten se primárně zabývá zabezpečením samotných střelných zbraní před zneužitím, ztrátou či odcizením. Neřeší však, jak má být munice uložena, aby se předešlo případným výbuchům.

Uskladnění a manipulaci s municí v budovách či areálech řeší zákon o prevenci závažných havárií. Kontrolu má na starosti více organizací včetně policie, hasičského sboru a báňské správy, přičemž jejich činnost má koordinovat ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí.

Policie zpřísní dohled
Policie chce do konce ledna zahájit intenzivní vyskladňování munice, zbraní a výbušnin z vrbětického areálu. Policejní šéf Tomáš Tuhý dnes nařídil kontrolu skladů, o kterou se postarají na tři desítky inspektorů pod dohledem policejního prezidia.

Ve Vrběticích zřejmě někdo manipuloval s municí, jde o selhání systému