Lázně Kyselka zůstanou na seznamu kulturních památek

Chátrající lázně Kyselka.

Chátrající lázně Kyselka. Zdroj: wikimedia.org/Jana Maxerova

Ministr kultury Jiří Besser dnes zamítl rozklad z 5. září 2011 a potvrdil tak předchozí rozhodnutí ministerstva z letošního srpna, že areál lázní Kyselka u Karlových Varů zůstává zapsán mezi kulturními památkami. Informuje o tom agentura Mediafax.

„Ministerstvo kultury shromáždilo všechny podklady a na základě jejich vyhodnocení dospělo k závěru, že nebyl prokázán mimořádně závažný důvod pro zrušení prohlášení předmětného souboru za kulturní památku, neboť doposud vykazuje znaky kulturní památky. Ministr kultury vzal především v úvahu, že jednotlivé objekty jsou historicky a urbanisticky cennou součástí unikátního areálu lázní Kyselka. Jednotlivé objekty souboru se vlivem dlouhodobé absence údržby nacházejí v havarijním stavu, nicméně jejich obnova je i z hlediska památkové péče nadále uskutečnitelná a žádoucí,“ stojí v prohlášení ministerstva.

Historické budovy Lázní Kyselka patří společnosti Karlovarské minerální vody (KMV) a C.T.S. Duo. Ty se již několikrát snažily dosáhnout toho, aby byly nemovitosti zbaveny památkové ochrany. Několik poničených budov přislíbily opravit, naopak deset budov, které se nacházejí v dezolátním stavu, hodlaly firmy podle svého projektu zdemolovat.

„V Mattoniho vile, která patří k nejvýznamnějším místním památkám, by měl vzniknout hotel, počítáme i s rekonstrukcí kolonády. Obnovena bude i nárožní věž u Jindřichova dvora, kde vyvěrá obnovený minerální pramen,“ řekl Petr Dostál, předseda společnosti C.T.S. Duo, která vlastní většinu objektů zchátralých lázní Kyselka.

„Nemůžeme zatím mluvit o celkové ceně, kterou celá rekonstrukce lázní Kyselka bude stát. Tu ještě neznáme, ale mluví se předběžně o 400 milionech korun. Jednáme o podpoře některé banky, je to ale složité,“ uvedl k projektu revitalizace ředitel KMV Alessandro Pasquale.

ASORKD: Besserovo rozhodnutí pomůže zachránit české kulturní dědictví

Záměry obou společností se ale nelíbily Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD), která spustila internetovou petici za záchranu lázní Kyselka. Za třičtvrtě roku jí podepsalo více než patnáct tisíc lidí.

„Rozhodnutí pana ministra je významným krokem k záchraně lázní Kyselka. Hrozí jim akutní nebezpečí, protože se vlastníci objektů snaží prosadit plošnou demolici českého kulturního dědictví. Hrozba demolice je zažehnána, nyní musí státní orgány využít všech zákonných donucovacích prostředků, aby přinutily Karlovarské minerální vody a C.T.S. Duo, aby před zimou provedli provizorní zastřešení. Je nutné okamžitě zastavit devastaci objektů,“ reagoval na ministrovo rozhodnutí Pavel Ries, prezident asociace ASORKD.

„Dnešním dnem končí debaty o tom, jestli se v Kyselce zdemoluje byť jediný objekt. Pokud mají KMV projekt na záchranu čtyř budov, mohou jej začít realizovat třeba zítra, nikdo jim v tom nebrání, peněz na to mají dost. Na demolování si však musí jednou pro vždy nechat zajít chuť, jejich představená studie nebude v současné podobě nikdy realizována,“ uzavřel Martin Kajman, viceprezident ASORKD.