Letouny CASA znovu propadly v testech

letoun CASA

letoun CASA

Rok a půl trvající seriál s nefunkčním systémem ochrany proti raketám letounů CASA bude mít další pokračování, zařízení opět nevyhovělo požadavkům armády. Dohromady už třetí kolo testů, které provádějí přímo vojáci, bylo zahájeno na začátku října a mělo skončit dnes. Dodavateli španělských dopravních strojů, tedy Omnipolu, který zastupuje evropskou EADS, se však ani tentokrát nepodařilo odstranit všechny nedostatky.

„Opakované zkoušky zatím neskončily, na žádost dodavatele byly přerušeny,“ potvrdil včera informace deníku E15 mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Nad dalším postupem se vznáší otazníky. Vedení rezortu údajně zvažuje prodloužení lhůty pro odstranění závad o plný jeden rok. Podobné ústupky by však byly v rozporu s nedávným tvrzením některých úředníků, že ministerstvo při nesplnění byť i dílčích podmínek jednostranně odstoupí od smlouvy s Omnipolem. Ten měl původně všechny problémy odstranit do konce května. Firmě stále běží sankce v řádu desítek tisíc korun denně.

Vedle toho, že letouny stále nemohou být nasazeny do operací v Afghánistánu, vázne na opakovaném nesplnění testů zářijová dohoda o tom, že EADS má vrátit v pořadí už druhý dvoumístný bitevník L-159. „Máme ho dostat zpátky v rámci kompenzací. Závisí to ale na úspěšném dokončení vojskových zkoušek systému ochrany,“ dodal Pejšek.

Směnou pěti L-159 za jeden ze čtyř dopravních strojů CASA bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) obhajovala skutečnost, že na zakázku za zhruba čtyři miliardy korun nevypsala výběrové řízení.

Topolánek a jeho ministři přitom vůbec netušili, za kolik Omnipol letouny koupil, protože konkrétní částky ve smlouvě mezi ním a EADS byly začerněné. Podle ČT firma zaplatila evropskému konsorciu 98 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun. Kvůli zakázce policie vyšetřuje exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09). Ta čelí obvinění ze zneužití pravomoci kvůli tomu, že si nenechala zpracovat nezávislý cenový posudek. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila.