Lidé by měli volit senátory po šesti letech

Senátní volby

Senátní volby Zdroj: CTK

Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senát
4
Fotogalerie

Praxe, kdy někteří voliči vybírají členy horní komory každé dva roky a jiní až po deseti letech, má skončit. Do vládní volební novely to prosadil Senát. 

Nikoliv až za čtyři roky, ale už na podzim by mohli lidé v některých senátních obvodech vybírat své zástupce do horní komory parlamentu. Změnou vládní novely volebního zákona toho chce docílit Senát. Návrh nyní posoudí Poslanecká sněmovna, která však v tomto případě nemůže rozhodnutí senátorů přehlasovat. Skončit má dosavadní praxe, kdy se téměř pravidelně v každém volebním roce mění hranice obvodů.

„Někteří lidé chodí k senátním volbám už po dvou letech a jiní třeba až po deseti. To znamená, že si nemohou zvolit svého zástupce v pravidelných šestiletých cyklech,“ řekl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), který s návrhem přišel. Ze zákona chce vypustit ustanovení, podle něhož musí ministerstvo vnitra hranice neustále upravovat.

Nyní platí, že senátor musí v daném obvodu zastupovat přibližně stejný počet obyvatel. Maximálně jich může být na 149 tisíc, minimálně o 39 tisíc méně.

Podle vládní předlohy se měly letos měnit hranice u 17 z celkových 81 obvodů. Český statistický úřad zjistil, že limit byl překročen na Berounsku, Mělnicku, Kladensku, Benešovsku a Kolínsku. Obyvatel naopak příliš ubylo na Sokolovsku, Bruntálsku a Karvinsku. Část obvodů tedy měla o voliče přijít, aby jich jinde byl dostatek. Jinak než změnou hranic to však zatím nebylo možné.

„Co dva roky se mění volební obvody, včetně obvodů, ve kterých se volby nekonají, a to pro případ, kdy by se náhodou konaly volby doplňovací,“ popsal absurdnost současných pravidel šéf senátorů sociální demokracie Petr Vícha. „Například obec Vítkov, kde by se mělo na podzim po šesti letech volit, je navrhována na přeřazení do okresu Bruntál, kde mají jít lidé k volbám až za čtyři roky,“ podotkl.

Pro zamítnutí vládní novely se vyslovily hned dva senátní výbory, komora jim následně vyhověla. V doprovodném usnesení zároveň vyzvala kabinet Andreje Babiše, aby předložil úpravu, která přinese větší územní stálost obvodů.

Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) přislíbil, že se o to zasadí. Naznačil však, že přijatá verze zcela neodvrátila možnost soudně zpochybnit platnost hlasování v některých obvodech. „Úplně to neznamená eliminaci rizik, že by nebylo možné se dovolat rovnosti volebního práva s odvoláním na ústavu,“ uvedl.