Australský, nebo britský model? Politici uvažují o zjednodušení voleb do Senátu

Senátní stenograf při práci - pěkně po staru, s papírem a tužkou.

Senátní stenograf při práci - pěkně po staru, s papírem a tužkou. Zdroj: Kancelář Senátu ČR

Poslanci a senátoři uvažují o zásadní změně senátních voleb. Zjednodušení dvoukolové volby na jedno kolo by podle nich mělo volby zefektivnit a přitáhnout více voličů.

Kdyby se do současného Senátu volilo jednokolovým systémem relativní většiny, sedělo by v něm čtrnáct jiných senátorů. Členem horní komory by například byl současný komunistický poslanec Jiří Dolejš nebo poslankyně z hnutí ANO a exministryně Helena Válková.

Změnu provedení senátních voleb, o níž bude tento týden jednat i Senát, chce prosadit vláda v demisi Andreje Babiše, která má zavedení jednokolové volby v programovém prohlášení. Sociální demokracie a KSČM, které by mohly podpořit novou vládu, zatím nezaujaly jasné stanovisko, ale připouštějí debatu. „Ještě o tom budeme v ČSSD diskutovat. Já osobně bych v případě jednokolové volby upřednostnil australský model,“ řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. 

Alternativní Senát

Kdo by se dostal do Senátu, kdyby se volilo jednokolovým systémem relativní většiny? Tito kandidáti prohráli v minulých letech se svými protivníky ve druhém kole, byť v prvním kole vyhráli:

Soňa Marková (KSČM)
Martin Gregora (TOP 09)
Jitka Sachetová (KSČM)
Pavel Staněk (ANO)
Jan Zahradníček (ANO)
Dagmar Zvěřinová (ČSSD)
Milan Brázdil (ANO)
Karel Šebek (ODS)
Jan Zahradník (ODS)
Vladimír Danda (ANO)
Jiří Dolejš (KSČM)
Liana Janáčková (Nez.)
Marcel Chládek (ČSSD)
Helena Válková (ANO)

Právě jednokolový australský, neboli preferenční, model se výrazně liší od jednokolového systému relativní většiny britského typu, kde vyhrává kandidát s nejvíce hlasy, byť by se jednalo třeba jen o dvanáct procent.

U australského modelu mohou voliči seřadit kandidáty podle svých preferencí. Hlasy pro neúspěšné kandidáty se pak přičítají úspěšnějším, dokud někdo nezíská nadpoloviční většinu. „Tento systém zvýhodňuje kandidáty, kteří nejméně vadí voličům ostatních kandidátů tak, že ti jsou ochotni je označit jako svoji případnou druhou či třetí volbu,“ vysvětlil politolog Petr Just.

„Australský model vyhovuje zejména konsensuálním kandidátům, spíše dostředivě orientovaným, nikoli těm tíhnoucím ke krajním pozicím,“ dodal Just. „Britský model by pomohl hnutí ANO, možná i výrazně. Ten australský by se svými účinky nemusel odlišovat od toho současného,“ říká politolog Petr Jüptner.

Jednokolové senátní volby prosazuje hnutí ANO zejména kvůli zefektivnění, zlevnění voleb a naději, že k urnám přitáhnou více voličů. Premiér Andrej Babiš zatím neupřesnil, který model by preferoval a vláda zatím s vlastním návrhem změny volbeního zákona nepřišla. Skupina senátorů však už před časem přišla s návrhem na zavedení jednokolové volby australského typu, Senát by měl návrh projednat tento měsíc.

O pravomocích Senátu čtete zde >>>

V Poslanecké sněmovně by jednokolové volby podpořili Piráti. „Nějakou variantu australského modelu podpoříme, britský model v žádném případě,“ řekl Vojtěch Pikal (Piráti). Tomio Okamura (SPD) už dříve uvedl, že debatu o jednokolových volbách považuje za zbytečnou a Senát by rád zrušil úplně.

Pravicové strany nicméně nevidí důvod pro změnu. „Obávám se, že návrhy ANO nemají sloužit ke zlepšení našeho politického systému, ale k případnému zlepšení výsledků hnutí ANO,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. „Každý volební model nějakým způsobem reflektuje vývoj a historii společnosti. Ne všechno je stoprocentně implementovatelné,“ míní Miroslav Kalousek (TOP09).

Australský a britský model
Preferenční systém jednokolové volby australského typu se ve světě příliš nepoužívá. Volí se tak do dolní komory australského parlamentu, lidé tak volí prezidenty Indie a Irska. Využívá se také v lokálních či vnitrostranických volbách. Jednokolový systém relativní většiny britského typu se používá ve třetině zemí na světě, mezi nejvýznamnější zástupce patří Spojené království, USA, Kanada, Indie či Pákistán.