Lidovci dál chtějí jednat o vládě. I když jejich výbor odmítne nabídku ČSSD

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Lidovci jsou ochotni jednat o koalici s ČSSD a ANO i v případě, že jejich celostátní výbor dnes večer odmítne nabídku ČSSD na rozdělení vládních postů. Uvedl to předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. S dalším jednáním počítá i šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Oba lídři jsou ochotni jednat i mezi vánočními svátky. Sobotka by se chtěl i příští týden sejít s prezidentem Miloše Zemanem, rád by s ním probral už možné personální obsazení koaliční vlády.

Bělobrádek neočekává, že by se dnes změnilo stanovisko vedení KDU-ČSL, které své zástupce v neděli zavázalo k získání postu ministra zemědělství. S resortem zemědělství pro lidovce ale nesouhlasí zástupci ČSSD i ANO.

„Předpokládám, že celostátní výbor pouze řekne, že odmítáme ty dvě možné nabídky, které nám byly dány,“ sdělil Bělobrádek. Podle něj by to ale neznamenalo konec vyjednávání. „Jsem určitě zastáncem toho, abychom se pokusili jednat dál, protože Česká republika za to stojí,“ konstatoval.

Bez ohledu na výsledek večerního jednání vedení KDU počítá s dalším vyjednáváním i ČSSD. „Počítám s tím, že ať už dopadne jednání vedení lidovců jakkoliv, znovu se sejdeme s předsedy koaličních stran a budeme jednat dál tak, abychom dosáhli vzniku koaliční vlády,“ poznamenal šéf ČSSD Sobotka.

ČSSD lidovcům nejprve nabídla ministerstva kultury a zdravotnictví. Po dalším jednání nabídku změnila na tři posty ve vládě s tím, že by KDU-ČSL mohla mít ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s resortem dopravy nebo životního prostředí. Zároveň by měla vicepremiéra. ČSSD by měla osm křesel, ANO sedm.