Ministerstvo financí mění státní rozpočet. Přidá téměř miliardu

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která zvyšuje příjmy i výdaje o necelých 930 milionů korun. Naplánovaný schodek 112 miliard korun zákon nemění. Cílem změny je podle resortu pouze reflektovat současnou situaci rozpočtu, aby odrážel očekávané skutečnosti.

Změna se týká ministerstva zdravotnictví, Českého telekomunikačního úřadu, ministerstva životního prostředí a státního dluhu. Zároveň zákon počítá s navýšením příjmů u ministerstva financí o dvě miliardy korun. Peníze by MF mělo získat zpět od investiční společnosti Akro, která je vysoudila za nesprávný úřední postup Finančně analytického útvaru v souvislosti s kauzou CS Fondů.

V případě ministerstva zdravotnictví se zvyšují příjmy o 700 milionů korun v souvislosti se splátkou finanční pomoci poskytnuté Všeobecné zdravotní pojišťovně v roce 2013. V případě Českého telekomunikačního úřadu se snižují jeho příjmy o 1,47 miliardy korun. Důvodem je nižší než vládou schválený výnos z aukce kmitočtů, ten státu vynesl 8,5 miliardy korun. Původně návrh počítal s deseti miliardami korun.

U ministerstva životního prostředí se příjmy snižují o 300 milionů korun a výdaje o 150 milionů korun. Důvodem nižších příjmů je především odklad prodeje emisních povolenek. Ten měl vynést letos 1,8 miliardy korun, nakonec to bude 1,5 miliardy korun. „Hlavní změnou pro rok 2014 je, že se 18 122 802 povolenek České republiky, které měly být dány v roce 2014 k dražbě, přesune do let 2019 a 2020,“ uvádí materiál.

Filmové pobídky i ztráty exportu

V případě státního dluhu chce ministerstvo financí snížit výdaje o 920 milionů korun. Zároveň upozornilo, že peníze z této kapitoly využije také na filmové pobídky pro ministerstvo kultury za 0,3 miliardy korun a zhruba 2,5 miliardy na pokrytí dotace ztrát z podpořeného financování České exportní banky. „Státní dluh by se po schválení novely a realizaci schválených i plánovaných rozpočtových opatření nacházel na úrovni 61,7 miliardy korun,“ uvedl materiál. To je podle MF v souladu s odhadem potřebných výdajů. Schválený rozpočet počítá u dluhu s výdaji 65,8 miliardy korun.

Ministerstvo financí při předložení zákona zároveň požádalo o upuštění od vnějšího připomínkového řízení. Norma totiž podle resortu pouze konstatuje již existující skutečnosti a pouze rozpočet přizpůsobuje skutečnosti. Ministr financí Andrej Babiš uvedl, že schodek letošního rozpočtu by mohl být díky lepšímu výběru daní nakonec 90 miliard korun.