Ministerstvu chybí čtyři miliardy korun na dávky v hmotné nouzi

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: ctk

Miliardy od ministerstva financí bude požadovat ministerstvo práce. Ministr Kalousek však žádné peníze navíc nemá. Proto se finance budou hledat ve stávajícím rozpočtu ministerstva práce. Müllerová zdůraznila, že výpadek systému sociálních dávek nelze připustit. Pokud by lidé zůstali bez dávek, ministryně by na svou funkci rezignovala.

Ministerstvu práce a sociálních věcí budou letos scházet miliardy korun na výplatu sociálních dávek kvůli růstu jejich objemu. Například až čtyři miliardy korun budou chybět na dávky v hmotné nouzi. Ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) to dnes uvedla v České televizi. Peníze chce získat v rámci rozpočtových opatření.

„Budeme muset požádat ministerstvo financí o navýšení,“ uvedla Müllerová. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu ale řekl, že peníze bude třeba najít v rámci rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, které na výdaje dostává nejvíce ze všech úřadů. Je přesvědčen o tom, že potřebnou sumu v tomto rozpočtu spolu s ministryní najde. Dodal, že jako ministr financí žádné volné peníze nemá.

Sociální výdaje strmě rostou

Müllerová poznamenala, že objem výplaty dávek narůstá raketově v souvislosti se zvyšováním nezaměstnanosti, složitá bude tedy i situace s podporou v nezaměstnanosti. Loni ministerstvo na dávkách v hmotné nouzi vyplatilo 7,8 miliardy korun, letos to podle Müllerové bude „nad deset miliard korun“.

Ministerstvo má také problémy kvůli rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zrušil zakázku na systém výplaty sociálních dávek. Proti verdiktu se odvolalo. Podle Müllerové by standardní výběrové řízení na dodavatele nového systému trvalo déle než rok. Proto připravuje krizovou variantu, a to „předběžné výběrové řízení na dobu určitou“. V něm by bylo osloveno několik firem, nikoli pouze současný provozovatel systému, uvedla ministryně.