Ministrem průmyslu bude předseda jihočeské ODS Martin Kuba

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Novým ministrem průmyslu a obchodu se stane předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Prezidentu Václavu Klausovi jeho nominaci navrhne premiér Petr Nečas.

Klaus by měl ministra jmenovat ve středu dopoledne. Kuba ve vládě nahradí Martina Kocourka (ODS), který odstoupil kvůli aféře kolem podezřelého přesunu peněz na účet své matky.

Nečas jednal o vládním angažmá minulý týden také s poslancem ODS a ekonomickým expertem strany Michalem Doktorem. Nakonec ale dal premiér přednost šéfovi jihočeské organizace ODS a prvnímu náměstkovi hejtmana Jihočeského kraje Kubovi. Jeho jméno se objevilo už v souvislosti s hledáním nástupce ministra zemědělství Ivana Fuksy.

Kuba patří mezi vlivné politiky ODS. V minulosti média spekulovala i o jeho roli v zákulisí mocenských dohod v ODS. Loni se ucházel o post místopředsedy strany. Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji. Pod sociálnědemokratickým hejtmanem Jiřím Zimolou měl dosud Kuba na starost mimo jiné regionální rozvoj, čerpání peněz z evropských fondů, územní plánování či investice v dopravě.

Kocourek se rozhodl odejít z vlády ve středu po schůzce s premiérem Nečasem. Možnost korupce v souvislosti s 16 miliony korun na účtu své matky popřel. Prohlásil, že peníze byly jeho a svěřil je společnosti Key Investments proto, aby je skryl před svou ženou, se kterou se v roce 2008 rozváděl. Politici vládní koalice i někteří jeho straničtí kolegové ale uvedli, že ministr vysvětlení peněz nezvládl, a chtěli jeho odchod.