Aktualizováno
Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová z TOP 09 podala demisi. Ztratila podporu strany

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Lagšádlová podala demisi

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Lagšádlová podala demisi Zdroj: Úřad vlády

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila TOP 09 v tiskové zprávě. Langšádlová dávala více úsilí do obsahové části práce než prezentaci navenek, i to je ale práce ministra, vysvětlila důvody k rezignaci předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

O konci ministryně v koaliční vládě se mluvilo už delší dobu. Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Premiér Petr Fiala (ODS) byl o změně informován, sdělil ředitel komunikace TOP 09 Jan Kocourek. Členy vlády odvolává a jmenuje prezident republiky na návrh ministerského předsedy. O nástupci Langšádlové chce TOP 09 nejprve jednat s premiérem Fialou a také s prezidentem Petrem Pavlem. Na jednání si chce rezervovat několik dní.

Málo viditelná ministryně

„Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR,“ zní usnesení užšího vedení vládní strany, které se sešlo ve středu večer.

Ministryně se rozhodla podat demisi, protože ztratila podporu své mateřské strany. Vedení TOP 09 vadilo, že neumí veřejně prodat svou práci a je málo vidět, řekla Langšádlová v rozhovoru Deníku N. „Já si za svojí prací stojím. Za mnou stojí rektoři, akademická obec, Akademie věd a Svaz průmyslu a dopravy. Končím kvůli tomu, že jsem svoji práci neuměla veřejně prodat. Neměla jsem lajky,“ uvedla odcházející ministryně.

„Podcenila jsem komunikaci, mne to mrzí, je to realita, ale nemá smysl se k tomu vracet. Toto je moje rozhodnutí,“ řekla později na tiskové konferenci Langšádlová. Dál se chce věnovat tématu dezinformací a komunikace státu. Strana ji vyšle do sněmovní komise pro hybridní hrozby.

Část TOP 09 za Langšádlovou stojí

Středočeská organizace TOP 09, jejíž je Langšádlová členkou, k rezignaci nevidí důvod, usnesl se krajský sněm TOP 09. „Osobně věřím, že o ministrech má rozhodovat kompetence a ne lajky na sociálních sítích. Helenu znám 15 let jako mimořádně pracovitou osobnost. Její činnost na ministerstvu oceňuje i akademická obec. Bohužel témata jejího resortu už z podstaty neplní titulky médií a pro veřejnost jsou komplikovaná," řekl předseda krajské organizace Václav Švenda. 

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ocenil práci ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (TOP 09). Posunula dopředu propojení výzkumu s praxí, sdělil. 

„Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já ji za to děkuji. Jsem v kontaktu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, o nástupci paní ministryně bych chtěl mít jasno příští týden,“ uvedl Fiala.