Místostarosta Rumburku je ve vazbě, policie ho viní i z vydírání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Andrew Bardwell

Soud dnes poslal do vazby místostarostu Rumburku Darka Švába (ČSSD), jak navrhovali policisté a státní zástupce. Kriminalisté navíc rozšířili Švábovo obvinění také o vydírání, sociálnědemokratický politik měl údajně zastrašovat městské strážníky.

„Soud shledal návrh důvodným, obviněný byl vzat do vazby koluzní, je dáno nebezpečí, že by mohl ovlivňovat svědky,“ řekl ČTK dozorující státní zástupce Lukáš Otipka. Policie zadržela Švába v úterý na rumburské radnici.

Švába policie koncem listopadu obvinila z útisku a podněcování k trestnému činu. Rumburský politik z ČSSD podle kriminalistů při loňské pracovní poradě městských policistů pobízel strážníky k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním.

Podle Otipky bylo trestní stíhání rozšířeno o zločin vydírání. Švábovi nově hrozí dva až osm let vězení. Koho měl místostarosta vydírat, nechtěl Otipka říct. Z paragrafů trestního zákona, pro nichž je Šváb stíhán, ale vyplývá, že osmiletý trest za vydírání hrozí obviněnému „spáchá-li takový čin na svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinnosti“.

Švábův advokát Jan Menš odmítl k případu cokoli říct. „Jsem vázán mlčenlivostí,“ uvedl Menš. Neřekl ani, zda se jeho klient podá proti umístění do vazby stížnost.

Chod města stíhání neovlivní

Podle starosty Rumburku Jaroslava Trégla (bezp.) Švábovo vazební stíhání chod města příliš neovlivní. „Jsem schopen, neříkám, že dlouhodobě, ty věci zastat,“ řekl ČTK Trégl. Vedení města zatím ani nerozhodlo, zda svolá mimořádné jednání zastupitelstva.

„Buď ho svolám sám, pokud se na tom s kolegy dohodnu, nebo pokud o to požádá více než třetina zastupitelů,“ doplnil Trégl. O situaci chce starosta jednat s radními a zástupci všech stran a hnutí, které v rumburském zastupitelstvu jsou.

Rušný Rumburk

Podle Děčínského deníku je v Rumburku v posledních měsících rušno. Obviněn byl totiž také starosta Jaroslav Trégr, a to ze zneužívání dotací na mládežnický fotbal. Policie obvinění postupně rozšířila.

Dvaačtyřicetiletý Šváb je považován za jednoho z nejvlivnějších místních politiků ve Šluknovském výběžku. Místostarostou za ČSSD se poprvé stal už jako sedmadvacetiletý, pak byl zvolen ještě třikrát. Zároveň řídí místní Lužickou nemocnici.

Šluknovsko po roce: Varnsdorf je průšvih, Krásná Lípa vzor

O Šluknovsku už píše i americký Wall Street Journal