Mládek: Česku chybí více absolventů technických oborů

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

V Česku chybí více absolventů vysokých škol s technickými obory, prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle Mládka trh práce má nedostatek odborníků v tomto směru, protože maturanti často dávají přednost studiu humanitních oborů.

„Je celkem zřejmé, že procento absolventů technických škol je nižší, než by bylo zapotřebí. Je to jeden z hlavních problémů, protože struktura nabídky pracovní síly neodpovídá poptávce průmyslu a stále s tím bojujeme,“ prohlásil dnes Mládek na slavnostním otevření prvního technického oboru na Jihočeské univerzitě (JČU). Tím se stala mechatronika, kterou JČU akreditovala ve spolupráci s pražským ČVUT.

Obor mechatronika v tomto akademickém roce na JČU navštěvuje 17 studentů. Absolventi získají strojírensko-elektronické vzdělání. Podle Mládka má mechatronika mimo jiné výhodu v tom, že je na průsečíku několika oborů. Dodal, že absolventi se pak mohou prosadit například ve strojírenském průmyslu nebo se věnovat jaderné energii.

„Je to příhodné spojení, že zahajujeme první technický studijní obor na Jihočeské univerzitě za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu. Vždyť tento obor je výsledkem spolupráce akademické sféry s tou komerční a jeho otevřením reagujeme na poptávku na trhu práce v jižních Čechách,“ uvedl rektor JČU Libor Grubhoffer. Podle něj má mechatronika velkou budoucnost. Rektor je přesvědčen o tom, že o absolventy tohoto oboru bude stát řada firem v Jihočeském kraji.

Technické vzdělávání ovlivňuje i investory v rozhodování

„Přítomnost technického vzdělání v regionu hraje při rozhodování investorů o umístění investice významnou roli. Podpora kvalifikované pracovní síly, které je v České republice nedostatek, a také propojení investorů s univerzitami je proto jednou z našich priorit,“ řekl Ondřej Votruba, pověřený řízením agentury CzechInvest.

Mechatronika nabízí interdisciplinární vzdělání spojující elektroniku s elektrotechnikou, výpočetní techniku s informatikou a strojírenstvím. Čtyřletý bakalářský studijní obor bude zajišťovat JČU nejen ve spolupráci s ČVUT, ale také s českobudějovickou společností Robert Bosch.