Mladí lékaři řešili budoucnost. Ministerstvo ovšem setkání ignorovalo

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček Zdroj: Anna Vackova, E15

Mimořádný sjezd ČLK
Milan Kubek zahajuje mimořádný sjezd České lékařské komory
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na sjezdu ČLK
Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
9
Fotogalerie

Novelu o změnách ve vzdělávání lékařů čeká třetí čtení. Poslanci se přeli zatím hlavně o specializaci praktických dětských doktorů.

Více než 200 mladých lékařů se v sobotu sešlo kvůli problémům se specializačním vzděláváním. Spolek Mladí lékaři uspořádal diskuzi, která se točila hlavně kolem změn, jež chystá ministerstvo zdravotnictví. Na setkání však nedorazil žádný zástupce ministerstva.

„Je to obrovská ostuda. Ministr tomu nevěnoval prioritu,“ uvedl předseda spolku Mladí lékaři Jiří Šedo. Podle zástupců mladých lékařů ministerská novela ani zdaleka nestačí, odchodům mladých lékařů do zahraničí nezabrání. „Vše se upíná k tomu, že bude schválená novela, to je ale hrozně málo,“ řekl předseda Mladých lékařů Jiří Šedo. Na probíhající schůzi sněmovny čeká novelu závěrečné hlasování, proběhnout by mohlo ve středu. Zatím byl mezi poslanci spor hlavně o zachování nebo zrušení specializačního oboru pro praktické dětské lékaře.

Celkově poslanci, kteří se věnují zdravotnictví, věří, že by novela měla být schválena. Změny tak mají velkou šanci projít. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) opakovaně mluví o tom, že díky jeho změnám bude vzdělávání pro mladé lékaře vstřícnější, jednodušší, kratší. Samotní zástupci mladých lékařů ale především zdůrazňují, že by potřebovali, aby bylo kvalitnější. V nemocnicích se jim často školitel pořádně nevěnuje, protože k tomu chybí motivace. I kontroloři mluví o tom, že nemocnice stavějí nezkušené lékaře do služeb samotné bez skutečné podpory zkušeného lékaře, což neodpovídá pravidlům.

„Je alarmující, že nefunguje žádný systém hodnocení a kontroly kvality vzdělávání lékařů. Jak potom chtějí naši představitelé zajistit kvalitní péči o pacienty?“ říká Šedo. Podle viceprezidenta České lékařské komory Zdeňka Mrozka by měl novelu o vzdělávání vrátit do sněmovny Senát, aby se mohla ještě přepracovat.