Lékaři se vzpouzí EET na drobné příjmy, Babiš ale s výjimkou nepočítá

Poplatky

Poplatky Zdroj: Profimedia.cz

Lékaři
2
Fotogalerie

Ministerstvo financí nepočítá s výjimkou z EET pro lékaře, ministr zdravotnictví by ji naopak mohl podpořit. Starší lékaři bez počítače by ale kvůli elektronické evidenci tržeb mohli skončit, varují lékařská sdružení. 

Výpis z dokumentace, potvrzení pro získání řidičského průkazu, prohlídka cizince bez veřejného pojištění či preventivní prohlídka na přání pacienta. Za tyto úkony platí pacienti v samostatných ambulancích lékařů v hotovosti nebo kartou. Proto i pro lékaře má být od roku 2018 povinná elektronická evidence tržeb.

Jenže tyto příjmy jsou pro ně marginální, a proto žádají o výjimku. Valnou většinu příjmů dostávají na účet od zdravotních pojišťoven.

Vše o EET čtěte ZDE

Zákon o EET by se podle Sdružení ambulantních specialistů neměl dotknout lékařů s příjmy v hotovosti pod 60 tisíc korun ročně. Pokud by si lékaři měli kvůli okrajovým přímo placeným službám pořizovat EET pokladny, nevyplatí se jim je nabízet. „Zdravotní služby placené v hotovosti by mohly zmizet,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Spojence mohou lékaři najít v ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi. „Ministerstvo zdravotnictví v zásadě není proti podpoře této výjimky,“ uvedl mluvčí Ladislav Šticha.

Žádost zřejmě najde podporu i u ostatních lékařských organizací. Podle mluvčího České lékařské komory Michala Sojky je žádost logická.

„Obáváme se, že by zavedení EET uspíšilo rozhodnutí kolegů ve vyšším věku ukončit svou praxi,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. Mezi praktickými lékaři přitom tvoří ti starší 65 let přes 15 procent a pracují často v lokalitách, kam se mladší nehrnou. Podobně se před časem vyslovili zástupci stomatologické komory.

O výjimku už dříve prostřednictvím ministra zemědělství žádali například trhovci. Opozice chtěla od povinnosti osvobodit drobné podnikatele.