Moody's: Česká ekonomika zpomaluje. Růst příští rok přibrzdí na dvě procenta

Výroba ve Škoda Auto

Výroba ve Škoda Auto Zdroj: CTK

Výstavba bytů
Vozy Škoda připravené na export
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
4
Fotogalerie

Růst české ekonomiky v letošním a příštím roce zpomalí asi na dvě procenta. Ve své výroční zprávě o České republice to předpověděla mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Ta také oceňuje nízký dluh vlády.

Loni růst podle Českého statistického úřadu zvolnil na 2,4 procenta z 2,8 procenta o rok dříve. Moody's ve zprávě také oceňuje nízký dluh vlády, který už z tak nízkých úrovní dál klesá.

Moody's na začátku října zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň na úroveň Aa3. Výhled ratingu změnila z pozitivního na stabilní. Signalizovala tak, že další změnu ratingové známky v dohledné době nepředpokládá.

Ve zprávě agentura uvedla, že rating Aa3 se stabilním výhledem podporuje obezřetná rozpočtová politika, solidní dynamika hospodářského růstu a klesající dluhové břemeno vlády. Moody's poukázala i na efektivní měnovou politiku a zdravý bankovní systém v České republice.

Agentura nicméně varovala, že nedostatek pracovních sil a rychlý růst mezd by mohly v krátkodobém horizontu ovlivnit konkurenceschopnost. Mezi dlouhodobější úkoly k řešení ratingová agentura zařadila předpokládaný pokles prostředků z fondů Evropské unie i vysokou závislost na automobilovém sektoru, který nyní ve světě prochází strukturálními změnami. Za hlavní riziko z hlediska udržitelnosti rozpočtu povazuje agentura stárnutí populace, zejména vzhledem k pomalému postupu reformy důchodového systému.

Evropská komise v polovině února předpověděla, že růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,1 procenta. V příštím roce očekává zrychlení na 2,2 procenta.