Moody's zvýšila rating Brna. Městu se daří snižovat dluhy

Výstaviště Brno

Výstaviště Brno Zdroj: E15

Ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila rating města Brna o jeden stupeň na úroveň A1. Odůvodnila to mimo jiné poklesem zadlužení města, ten by podle ní měl dále pokračovat.

Vyšší rating odráží dobré správní a manažerské praktiky města, uvedla Moody's. Agentura předpovídá, že dluh města bude v příštích letech díky stoupajícím příjmů ze státního rozpočtu a veřejně deklarovaným závazkem magistrátu snižovat náklady klesat.

Brno loni dokázalo ušetřit 10,7 procenta svých příjmů, v roce 2011 to bylo jen 0,3 procenta. Rezervy města dosáhly 3,8 miliardy korun, tedy 70 procent dluhu města. Agentura předpokládá, že rezervy letos ještě rozmnoží na přibližně čtyři miliardy.

„Zvýšení ratingu města odráží snížení zadlužení města a výhodné podmínky splátek,“ uvedla agentura. Zadlužení Brna dosáhlo 54 procent příjmů, meziročně tak kleslo o čtyři procenta.

Výhled ratingu Brna je stabilní, což znamená, že agentura nepočítá s jeho brzkou změnou. Ohrozit by jej mohl jen pokles ratingu Česka, výrazné zvýšení dluhu či výrazný propad příjmů.