MPSV chce sociálním službám přidat 500 milionů

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Poskytovatelé sociálních služeb, jimž hrozí kvůli nedostatku peněz omezení či zrušení, by si mohli ještě letos rozdělit dalších 500 milionů korun. Dofinancování navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Bez těchto peněz by bylo bezprostředně ohroženo minimálně 400 služeb s 15 tisíc klientů, uvádí ministerstvo.

Vedle zachování současné sítě sociálních služeb by prostředky měly být částečně použity také na zvýšení platů v sociálních službách, především pro pracovníky v přímém kontaktu s klienty.

Poskytovatelé sociálních služeb si stěžují na nízké dotace a nedostatek peněz každoročně. Už několikrát ohlásili, že pokud nedostanou další finance, budou muset u řady služeb pro postižené, seniory a další potřebné omezit nabídku, propouštět či zařízení zavřít.

Náklady na služby rostou

MPSV do současnosti eviduje přes 400 žádostí poskytovatelů sociálních služeb na dofinancování celkem do 200 milionů korun. „Lze očekávat, že ve druhé polovině roku 2014 dojde k více než zdvojnásobení požadavků na dofinancování,“ uvádí úřad v materiálu pro vládu.

Náklady na sociální služby rostou také vlivem stárnutí obyvatelstva, které přináší nutnost zvýšit počet odborného personálu pro klienty vyžadující nepřetržitou péči. V této oblasti rovněž podle ministerstva nebyl zohledněn fakt, že v minulých letech došlo například ke skokovému růstu nákladů, k daňovým změnám nebo nárůstu cen energií.

Stát na dotacích šetřil

Dotace do služeb v posledních letech klesaly. Loni na ně ministerstvo práce mělo původně jen 6,05 miliardy korun. Další zhruba půl miliardy pak muselo do systému dosypat, jinak by se musela omezit nabídka péče.

V roce 2008 činily dotace 8,2 miliardy korun, v roce 2009 pak 7,4 miliardy, o rok později 6,8 miliardy a předloni 6,2 miliardy korun. Letos se podle rozpočtu počítá s částkou 7,2 miliardy. Zhruba stejná měla být i v příštím roce. Vláda k ní ale přidala dalších 750 milionů korun. Tato částka by měla jít hlavně na růst mezd lidí, kteří se o potřebné starají.

V současné době poskytuje sociální služby více než 2600 organizací, z toho přes polovinu zaujímá neziskový sektor. Registrováno je celkem 5 271 sociálních služeb, což je o 307 méně než v roce 2013.