Musí zrychlit, tepají Síkelu koaliční politici. Za rostoucí ceny energií kritizují vládu také firmy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navrhuje celoevropský strop cen energií

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navrhuje celoevropský strop cen energií Zdroj: Reuters

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
3
Fotogalerie

Zdlouhavá příprava úsporného tarifu, který je už za aktuálních cen energií neúčinný, či téměř nulová komunikace s firmami. Nejčastější výhrady vůči ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (za STAN) umocňuje prohlubující se energetická krize. Šéfa rezortu začali otevřeně kritizovat koaliční politici. Podniky pak stupňují požadavky a malují stále černější scénáře o propouštění a bankrotech. Přesto je podle dostupných informací málo pravděpodobné, že by premiér Petr Fiala odvolal Síkelu z funkce. Důvodem je i české předsednictví Radě Evropské unie, které končí v prosinci.   

„Pan ministr Síkela musí zrychlit a také musí mít podporu svého úřadu,“ řekl deníku E15 šéf Senátu za ODS Miloš Vystrčil. Odmítl však úvahy o odchodu Síkely z vlády. „Věřím, že příští pátek na mimořádné evropské radě pro energetiku zvládne vyjednat opatření na snížení cen energií a následně rychle prosadí další potřebné kroky na národní úrovni,“ dodal Vystrčil. Připomněl, že Síkela už v červenci úspěšně dohodl v Radě EU plán plynové solidarity.

Vystrčil je člen výkonné rady občanských demokratů, která o astronomických cenách energií a situaci v Síkelově úřadu jednala začátkem týdne. Stejné téma mělo na programu i předsednictvo KDU-ČSL. „Nejsme nadšení z výtlaku ministerstva průmyslu. Je potřeba zařadit vyšší rychlostní stupeň, zlepšit komunikaci,“ uvedl předseda lidoveckých poslanců Marek Výborný. Ani jeho strana však nevolá po změně v čele rezortu. „K řešení může přispět pouze jednota vlády,“ míní Výborný.

Síkela na žádost deníku E15 o vyjádření nereagoval. Serveru Seznam Zprávy řekl, že za důležitý považuje názor premiéra a předsednictva STAN.

Fiala před včerejším pokusem opozice svrhnout kabinet spekulace o Síkelově konci odmítl. „Omezím se na obecné konstatování, že každý člen mé vlády má moji podporu,“ prohlásil. Ministerský předseda zřejmě nestojí o rozkol se STAN. „Řada útoků, jimž nyní čelíme, je snahou o podkopání soudržnosti vlády,“ podotkl.

Hnutí Starostů a nezávislých za Síkelou stojí. Šéf uskupení a vicepremiér Vít Rakušan podle svých slov nevidí pro odvolání ministra důvod. Podobně hovoří i vlivní straníci. „Z jednání s ministrem průmyslu odcházím klidnější, navrhuje účinnější pomoc s drahými energiemi pro domácnosti, firmy i pro podnikatele,“ uvedl ve středu liberecký hejtman Martin Půta.  

Právě v soukromém sektoru však v poslední době panuje značná nervozita. „Žádáme o mnohem jasnější informace o plánech vlády na řešení vysokých cen energií,“ uvedl ředitel marketingu a rozvoje sítě COOP Lukáš Němčík. Podle Asociace hotelů a restaurací Fialův kabinet neodpovídá na výzvy profesních svazů.

Síkela: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán

Video placeholde
Síkela pro Blesk: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán • Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Firmy kritizují Síkelu také za odkládání takzvaného dočasného krizového rámce, který Evropská komise představila už v březnu. Opatření umožnilo okamžitou pomoc s drahými energiemi. „Tato podpora měla v České republice fungovat už dávno,“ uvedl hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. Podle Hospodářské komory samotný krizový rámec v současnosti nestačí a bude nutné ceny energií zastropovat.