Na povodňové škody pošle Brusel do Česka přes 400 milionů

Obec Luže na Chrudimsku ohrožuje řeka Novohradka

Obec Luže na Chrudimsku ohrožuje řeka Novohradka Zdroj: ctk

Z evropského Fondu solidarity by měla Česká republika na likvidaci následků červnových povodní získat téměř 16 milionů eur, tedy zhruba přes 410 milionů korun, oznámil eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn. S návrhem musí ještě souhlasit členské země i Evropský parlament.

Pomoc z fondu kvůli povodním je plánovaná také pro Německo a Rakousko, které o peníze stejně jako Praha unii v létě požádaly. Z Fondu solidarity by měl Berlín získat 360 milionů eur (9,3 miliardy korun) Vídeň 21,6 milionu (přes 560 milionů korun).

Komisař Hahn vyzdvihl rychlost, s jakou EU na žádosti postižených zemí reagovala. Doufá, že potřebný souhlas dalších institucí přijde brzy, aby mohly být peníze převáděny ještě před Vánoci.

Česká republika o peníze požádala v srpnu poté, co škody po červnových záplavách vyčíslila na 16,4 miliard korun, tedy asi na 637 milionů eur. Bylo to však málo na pomoc podle základního pravidla Fondu solidarity, kdy se počítá s poskytnutím pomoci ve výši šesti procent škody, pokud tato škoda přesáhne tři miliardy eur nebo 0,6 procenta hrubého národního důchodu – v případě ČR letos 872 milionů eur.

Praha proto využila takzvaného kritéria sousední země. O pomoc tímto způsobem může žádat i stát, který sousedí se zemí postiženou závažnou katastrofou, kde škody přesáhly limit pro hlavní kritérium. Výše škod v ČR v tomto případě není rozhodující, zásadní je, aby bylo prokázáno, že škody způsobila stejná katastrofa jako v Německu nebo v Rakousku.

V případě regionálního kritéria a kritéria sousedící země poskytuje Fond solidarity až 2,5 procent uznatelných škod.