Na Vysočině bude dál vládnout ČSSD, podpoří ji komunisté

Tak jako v minulých krajských volbách i tentokrát sázela na celostátní témata. (Foto ČTK)

Tak jako v minulých krajských volbách i tentokrát sázela na celostátní témata. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Komunisté na Vysočině budou na základě dnešní ústní dohody s ČSSD podporovat krajskou menšinovou vládu sociální demokracie. O konkrétních podmínkách budou obě strany ještě jednat. Výsledky chtějí oznámit v pátek na tiskové konferenci.

Sociální demokraté ve volbách získali 29,26 procenta hlasů, komunisté 19,57 procenta hlasů. Obě strany mají dohromady v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu kraje 28 křesel. V rámci volebních výsledků připadal ještě v úvahu koalice ČSSD a KDÚ-ČSL. Zástupci ODS a TOP 09 už předem oznámili, že na základě volebních výsledků jsou připraveni být v opozici.

Sociální demokraté se s nabídkou podpory menšinové vlády obrátili na obě strany. „Lidovci ještě nereagovali. Komunisté se ozvali jako první, dáváme jim proto přednost. Teoreticky může při jednání ústní dohoda padnout, stoprocentní jistota bude známa v pátek dopoledne,“ řekl krajský předseda ČSSD Zdeněk Chlád.

Komunisté na základě volebních výsledků původně chtěli otevřenou koalici se zastoupením v radě kraje, ale podle krajského předsedy Pavla Kalabuse vycházejí z reálné situace. „Jde nám hlavně o vládu levice, byť s naší jen tichou podporou,“ řekl Kalabus ve středu.

Lidovci podle krajského předsedy Štěpána Komárka ještě oficiálně návrh ČSSD neprojednali. „Ale na základě ústních odezev si nejspíš nikdo podporu menšinové vlády nedokáže představit. Pokud komunisté na návrh ČSSD přistoupili, je situace jasná, půjdeme do opozice,“ řekl Komárek.

Podle Chláda se ČSSD osvědčila praxe z posledních čtyř let, kdy na Vysočině vládla menšinově s tichou podporou KSČM a mohla prosazovat svůj volební program. Komunisté za to v minulém volebním období obsadili placené pozice předsedů kontrolního a finančního výboru.