Na zachování volného pohybu osob v EU trváme, uvedl Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Česká republika bude trvat na zachování volného pohybu osob a stejných práv pro všechny občany Evropské unie, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na britské návrhy reformy osmadvacítky. Podobně se vyjádřil i vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Krok Británie uvítala ODS, podle níž jím Londýn zahájil debatu o zásadní reformě unie.

Britský premiér David Cameron v projevu o požadavcích reforem unie, které jsou podmínkou pro setrvání Británie v EU před nadcházejícím referendem o členství, vyzval k omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU přicházející do Británie.

„Pokud jde o britské návrhy na reformu EU, Česká republika bude trvat na zachování volného pohybu osob a stejných práv pro všechny občany EU,“ uvedl v reakci na Twitteru Sobotka. V tiskové zprávě později napsal, že pro Česko představuje jakýkoliv zásah do volného pohybu velmi vážný problém.

Právo žít a pracovat kdekoliv v EU je podle něj v důsledku historické zkušenosti zcela zásadní. „Volný pohyb považuje většina českých občanů za hlavní přínos členství v EU a nelze si představit, že bychom se měli vzdát výhod, které tato svoboda představuje,“ poznamenal premiér.

Dodal, že v oblasti suverenity a spravedlnosti ve smyslu vyváženého vztahu mezi členy a nečleny eurozóny je česká vláda připravena podpořit návrhy, které „budou směřovat k větší transparentnosti, lepší komunikaci mezi členy a nečleny eurozóny a prohlubování ekonomické spolupráce mezi všemi osmadvaceti státy“.

Dodržování zásady volného pohybu chce Česká republika i podle Babiše. „To je určitě nepřijatelný návrh,“ řekl novinářům k požadavkům Camerona při své návštěvě Bruselu.

Podobně se na Twitteru vyjádřil i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Právo žít a pracovat v zemích EU pro nás bylo, je a bude základním principem integrace, uvedl. „Podpoříme to, co posune EU vpřed, nemůžeme podpořit věci, které ji rozdělí,“ podotkl také. Česko podle něj chce, aby Británie v unii zůstala.

Babiš na druhé straně souhlasí s Cameronovou snahou zajistit, že nebudou rozdíly mezi členy eurozóny a zeměmi, které eurem neplatí. „V tohle směru ho určitě můžeme podpořit,“ dodal ministr financí.

„Stále užší EU je neudržitelná, proto vítám, že Británie zahájila zodpovědnou debatu o její zásadní reformě směrem k volnější evropské spolupráci,“ reagoval na britské návrhy šéf ODS Petr Fiala. Připomněl, že ODS podporuje zrušení eura, posílení role národních parlamentů či zamezení dalšího sjednocování fiskálních a sociálních systémů.

Omezovat pohyb osob v EU nechce ani TOP 09. „Diskuse se může vést například o větší kompetenci národních parlamentů a především o takových změnách, které by znamenaly, že unie bude daleko rychleji reagovat a řešit akutní problémy, jako je třeba migrační krize,“ sdělila mluvčí TOP 09 Martina Macková.