Na západě a severu Čech hrozí povodně, voda už místy vystoupila z břehů

V Plzeňském kraji se už některé řeky vylily z břehů

V Plzeňském kraji se už některé řeky vylily z břehů Zdroj: ctk

Vytrvalý déšť zvedá hladiny řek v Čechách, povodně v současné době hrozí zejména na severu a západě území. Na čtyřech místech už platí třetí stupeň povodňové aktivity a v příštích hodinách bude stav ohrožení vyhlášen ještě na několika dalších řekách v Plzeňském kraji. V postižených regionech se proto scházejí povodňové komise. Podle předpovědi má pršet až do neděle.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) extrémní stupeň nebezpečí záplav hrozí vedle Plzeňského kraje i Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Povodňovou pohotovost, tedy druhý stupeň, meteorologové předpokládají ve Středočeském a Jihočeském kraji. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, očekávají v Praze a Královéhradeckém kraji.

V Plzeňském kraji byl už vyhlášen třetí povodňový stupeň na Klabavě v Nové Huti poblíž Plzně a na Radbuze ve Staňkově. Podle hydrometeorologického modelu se na něj brzy dostanou i Úhlava v Klatovech a na horním toku, Úslava ve Ždírci, Prádle i v Plzni-Koterově. Ostatní toky se budou přidávat a nejpozději do dnešního večera a v noci se také zvednou jejich průtoky na stav ohrožení. V Plzni už proto dělají první opatření, je například připraveno pytlování.

V Ústeckém kraji k třetímu stupni dosáhly hladiny Kamenice v Srbské Kamenici na Děčínsku a potoku Bystrá v Benešově nad Ploučnicí. Mandava ve Varnsdorfu je na druhém stupni povodňové aktivity, Labe, Bílina, Ploučnice a Flájský potok hlásí první stupeň.

Na velkou vodu se připravují i v Děčíně. Už v pátek tam uzavřeli pobřežní průjezd pod Tyršovým mostem a silnici do městské části Dolní Žleb, kde žije několik starousedlíků a jsou tam především rekreační objekty. Přípravy jsou i v sousedním Karlovarském kraji. Vodohospodáři tam začali více upouštět vodu z nádrže Skalka na Ohři u Chebu, kde platí druhý povodňový stupeň.

Mírně stoupají i hladiny ve středních Čechách. Druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, tam byl vyhlášen na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku a v Černošicích. Meteorologové ráno varovali, že toky v povodí Berounky se můžou rozvodnit kvůli podmáčené půdě. Bdělost platí na Vltavě ve Vraňanech na Mělnicku, v Praze a na Berounce v Berouně.

Hladina Vltavy v Praze se zatím drží na prvním stupni, voda už přesto zaplavila náplavku. Meteorologové navíc očekávají další vzestup hladiny. Večer bude zastavena lodní doprava v centru města, bude spuštěn protipovodňový uzávěr u podchodu do Divadelní ulice a budou postaveny protipovodňové zábrany ve Zbraslavi.

Voda už napáchala první škody

Už v pátek se voda prohnala ulicemi v Hostouni na Domažlicku. Které po hodinovém prudkém dešti zaplavilo bahno sklepy domků, garáže a zahrady. Obec, v níž byly kvůli průtrži mračen zasaženy na dvě desítky domů, se nyní připravuje na další přívaly vody.

Počasí v Česku ovlivňuje tlaková níže nad střední Evropou. Na severu a v západní polovině Čech bude déšť místy trvalý a vydatný. Od sobotního do nedělního odpoledne se předpokládají v této oblasti srážky od deseti do 40 milimetrů, na horách ojediněle až 70 milimetrů.

Policie od rána pátrala po ztraceném vodákovi, jehož prázdný kajak i s osobními věcmi se našel v pátek večer mezi Plzní a Starým Plzencem na břehu rozvodněné řeky Úslavy. Kvůli počasí ale musela akci přerušit. „Vzhledem k aktuálnímu stavu vodního toku nebylo možno využít veškerou techniku, vše bylo, bohužel, negativní,“ uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová.