NATO kritizuje českou armádu: Nejste moc platní spojenci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Jako spojenec příliš platní nejste, vynakládáte málo peněz na rozvoj armády. Tak lze shrnout hodnocení Česka přijaté koncem února v bruselském sídle Severoatlantické aliance. Její výbor pro obrannou politiku a plánování pravidelně posuzuje personální naplněnost jednotek a výši investic do výzbroje. A stejně jako minulá zpráva z roku 2014 je i ta současná velmi kritická. S výjimkou Polska jsou na tom ostatní země střední a východní Evropy podobně.

„Česká republika bude schopna poskytnout mnohem menší příspěvek, než se od ní očekává, což budou muset nahrazovat ostatní spojenci,“ stojí v hodnocení. Za současné bezpečnostní situace může být nasazena větší část ozbrojených sil, musí být mnohem lépe připraveny, zdůrazňuje Severoatlantická aliance.

Momentálně chybí v páteřních bojových a podpůrných útvarech české armády zhruba pětina vojáků, donedávna to byla třetina. Zdaleka ne všechny by proto byly schopné zapojit se do celého spektra spojeneckých operací. Týká se to i mechanizované brigády, tedy klíčového závazku Česka.

Brigádu mělo připravit už před rokem a také pro operace s nižší intenzitou, než jsou ty podle článku pět Washingtonské smlouvy. Kromě nedostatku personálu jsou slabiny ve spojovací technice systému velení a řízení, nízký je i počet hodin nalétaných piloty. Další problémy způsobují příliš dlouhé časové rozestupy mezi cvičeními praporů a brigád.

Do stěžejní bojové techniky by armáda měla investovat dvacet procent rozpočtu na obranu. Podle NATO ale vynakládá jen osm.

Největší výhrada spojenců z NATO spočívá v tom, že na investice do stěžejní bojové techniky stát nevynakládá dvacet procent rozpočtu na obranu, ale zhruba jen polovinu. Pochvalu naopak sklidila Sobotkova vláda za závazek zvýšit vojenské výdaje do roku 2020 na 1,4 procenta hrubého domácího produktu.

Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška souvisí kritika se škrty z minulých let. „Pozitivní je, že Severoatlantická aliance ocenila odhodlání zvyšovat rozpočet na obranu a přijetí důležitých koncepčních dokumentů. Právě tyto dvě skutečnosti by se měly kladně odrazit v budoucím hodnocení,“ zdůraznil.

Co zpráva NATO kritizuje
Jednotky jsou personálně i investičně podvyživené, piloti málo létají. Jste spojenec tak napůl, píše NATO. V případě krize by tak Česko stále nedokázalo Severoatlantické alianci poskytnout odpovídající vojenský příspěvek.
Co zpráva NATO chválí
Snahu vlády zvyšovat obranný rozpočet.