Nečas bojuje o vše: Změny v odmítnutém balíčku připouštím

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Vláda ve čtvrtek podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase znovu schválí daňový balíček dnes zamítnutý Sněmovnou a spojí ho s žádostí o důvěru. Přiznal, že někteří poslanci jeho strany porušili při hlasování koaliční dohodu. Připustil, že kontroverzní návrh ještě může doznat změn a uvedl, že bude vést jednání. Na případných změnách se ale musí dohodnout celá koalice, řekl.

Další postup pro případ, že Sněmovna nepřehlasuje veto Senátu, již během dne dohodl Nečas s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Počítalo se, že návrh vláda znovu schválí a pošle do legislativního procesu spolu s žádostí o důvěru ještě dnes večer. Kvůli pokračující schůzi Sněmovny se nakonec ministři dohodli na odložení pravidelné schůze vlády na čtvrteční dopoledne.

„Je to nemilé…velmi mne to znepokojuje,“ uvedl Nečas k tomu, že ve Sněmovně dnes neprošly kvůli nejednotě ODS hned dva klíčové vládní návrhy - vedle daňového balíčku poslanci odložili hlasování o církevních restitucích. Nečas na tiskové konferenci připomenul, že při rozpadu Věcí veřejných na jaře koalice přišla o silnou převahu ve Sněmovně a klub ODS se rozhodl, že bude hlasovat vždy jednotně podle většinového názoru. „Teď se ukázalo, že ne všichni to úplně pochopili. Beru to na vědomí,“ uvedl s tím, že jde o první případ, kdy vláda neprosadila vlastní návrh. Doufá, že šlo o „ojedinělý jev“, připustil ale, že kdyby se to mělo opakovat, nemělo by zřejmě pokračování koalice smysl.

Kalousek u balíčku odmítá možnost výrazných změn, odpoledne řekl, že očekává závěrečné hlasování o normě na počátku prosince. Až „hodinu poté“ bude podle něj možné ve Sněmovně schválit zákon o státním rozpočtu na příští rok, při jehož tvorbě ministerstvo financí počítalo s platností daňových opatření z balíčku.

Nynější podobu navržených opatření má Kalousek za „velmi křehký koaliční kompromis“, který byl dlouho vyjednáván a dohodnut a schválen vládou Sněmovnou už na jaře. Na jeho základě je vypracován rozpočet pro rok 2013, který bude nyní projednávat vláda.

Pokud nový balíček - spojený s důvěrou - Sněmovna odmítne, vláda se podle Kalouska ocitne v demisi a stáhne ze Sněmovny také návrh rozpočtu.

Ministr opět odmítl, že by mohl předložit rozpočet, který by v příštím roce nepočítal se snížením deficitu veřejných rozpočtů pod tři procenta hrubého domácího produktu. „Nikdo mne nedonutí předložit rozpočet, který by negarantoval v příštím roce ukončení řízení o nadměrném schodku, které s Českem vede Evropská komise,“ zdůraznil Kalousek. Jeho TOP 09 podle něj také nehodlá za rozpočet s vyšším schodkem nést politickou odpovědnost.