Nejdelší recese je u konce. Českou ekonomiku vytáhl export

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Po šesti čtvrtletích, kdy česká ekonomika klesala, se karta obrací. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů Českého statistického úřadu vzrostl mezičtvrtletně o 0,7 procenta, což mírně překonalo odhady analytiků. Meziročně však HDP klesl o 1,2 procenta.

Druhá recese za posledních pět let je tak podle analytika ČSOB Petra Dufka u konce. „Nebyla sice tak dramatická jako ta předchozí, a na druhou stranu byla dvakrát delší,” uvedl Dufek.

Recese začala propadem domácí poptávky, ke které se bohužel v průběhu loňska přidal i útlum exportu. „A jak se zdá, export naši ekonomiku rovněž z recese vytáhnul, zatímco domácí poptávka se příliš nevytáhla,“ dodal Dufek.

To potvrzují také údaje ČSÚ, podle nichž vývoz zboží meziročně vzrostl o 1,4 procenta, zatímco dovoz pouze o 0,3 procenta. Celková investiční aktivita se však dál snižovala. „Pod loňskou úrovní byly i výdaje domácností. Výdaje vládních institucí se meziročně téměř nezměnily,“ doplnili statistici.

Na slabou spotřebu domácností poukázal rovněž expert Home Creditu Michal Kozub. Podle něj je spotřebitelská poptávka stále vlažná, a není zatím velkým přispěvatelem k ekonomickému růstu. „Lidé jsou stále velmi opatrní v tom, kde a jak nakupují, což také ukazují výsledky maloobchodu. Je vidět velký propad například v tržbách za potraviny,“ vysvětlil Kozub.

Meziroční vývoj českého HDP za posledních 5 let:Meziroční vývoj českého HDP za posledních 5 letMeziroční vývoj českého HDP za posledních 5 let | Tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek zdůraznil, že nutným klíčem k trvalejšímu růstu je oživení zahraniční poptávky. „Nízké investice firem, které také srážejí českou ekonomiku, jsou nepochybně důsledkem slabé globální poptávky,“ dodal Sobíšek. Zároveň připomenul, že i zvýšení soukromé spotřeby může přijít teprve se zlepšením v podnikové sféře, vyvolaným vyšší poptávkou ze zahraničí.

Tuzemská ekonomika předchozích šest čtvrtletí vytrvale klesala, dohromady o 3,1 procenta. V prvním čtvrtletí letos mezičtvrtletně propadla o 1,3 procenta, což byl za dobu trvání recese největší pokles. Za celé první pololetí roku HDP meziročně klesl o 1,8 procenta.

Experti se v odhadech dalšího vývoje ekonomiky liší
Nejoptimistější aktuální odhad zveřejnil analytik Raiffeisenbank Václav Franče, který letos očekává meziroční pokles HDP o 0,7 procenta. Tomu se blíží i názor hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavel Sobíšek, podle nějž by „celoroční propad HDP nemusel být hlubší než 1 procento.“ Naopak expert GE Money Bank Petr Gapko očekává meziroční propad HDP o 1,35 %. Podle prognózy ministerstva financí z konce července klesne letos hrubý domácí produkt o 1,5 %.

Čísla za druhé čtvrtletí dnes oznamuje většina evropských zemí. Německá ekonomika, která je největší v Evropě, ve druhém čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,7 procenta, přičemž tempo růstu bylo nejrychlejší za více než rok a vyšší, než čekali analytici.

To je dobrá zpráva také pro Česko. „Nyní je česká ekonomika na startu oživení, o jehož síle se ovšem rozhoduje především za našimi hranicemi. A tohoto důvodu jsou nejnovější čísla z Evropy velmi povzbudivá,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.