Nejsem váš nepřítel, pojďme najít rezervy na platy, řekl Babiš lékařům

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nabídl dnes lékařům spolupráci při hledání rezerv v českém zdravotnictví. Na dnešním setkání k 25. výročí obnovení České lékařské komory (ČLK) poukázal na to, že i když se jako ministr financí brání přidávat teď další peníze, protože hospodaření resortu je neprůhledné, není nepřítel lékařů, ale spojenec, a to právě v hledání rezerv, aby bylo na růst jejich platů.

Zdravotní pojišťovny letos mají 252 miliard korun, před 16 lety měly 111 miliard korun, vyčíslil Babiš, jak zdroje na zdravotní péči rostou. Stát letos dá na odvodech za děti, důchodce či nezaměstnané 63 miliard korun, připomněl s otázkou, kam se tyto peníze ztrácejí, že na růst platů nezbývá.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) žádá pro rok 2017 zvýšení odvodů státu o deset miliard korun, chce tak získat prostředky na rychlý růst platů, aby lékaři a sestry z nemocnic neodcházeli. Jeho požadavek podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), růst odvodů o deset procent v příštím roce podporuje i ČLK a krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů.

Babiš uvedl, že by byl i pro dvacetiprocentní navýšení, nejprve ale se musí s penězi ve zdravotnictví hospodařit transparentně. Tradiční slova o „černých dírách“, kudy peníze unikají, dnes před lékaři nezopakoval. Sjezd ČLK ho loni vyzval, že pokud má konkrétní poznatky, ať to oznámí, pokud je nemá, ať mlčí a neuráží lékaře a sestry.

Neprůhledé zdravotnictví

„Lékaři i sestry jsou skvělí, i personál, ale zdravotnictví není transparentní,“ shrnul svůj názor na resort Babiš s odkazem, že stejný názor vyjadřuje i OECD či Evropská komise.

Resort má podle Babiše obrovské rezervy v řízení. „Myslím si, že ani není řízeno,“ řekl s výtkou k Němečkovi. Přístrojovou komisi na ministerstvu, která schvaluje nákupy drahé techniky do nemocnic, označil na nefunkční. Zkritizoval i to, že stále není dotažen projekt DRG, který by zajistil, aby nemocnice dostávaly za stejnou léčbu stejné peníze.

V letech 2014 a 2015 dostalo zdravotnictví navíc 25,5 miliardy, letos za první čtvrtletí tři miliardy, na konci roku to může být tedy 12 miliard, za dobu nynější koaliční vlády téměř 38 miliard korun. „Ptám se pana ministra Němečka, kde jsou ty peníze, proč je nedá zdravotníkům,“ řekl Babiš. Připomněl, že v době ustavování koaliční vlády měl zájem o zdravotnictví, neměl ale nikoho na tento post, takže resort získala ČSSD.