Nemocnice Na Homolce zrušila likvidaci své nechtěné firmy. Provede ji znovu a lépe

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva dostal už při svém nástupu v roce 2014 jasný úkol. Ukončit činnosti dceřiných firem a symbolicky tím nemocnici odstřihnout od éry bývalého ředitele Vladimíra Dbalého, souzeného z podezření na korupci. Jenže cesta k tomu bude složitější, než se čekalo.

První ze svých dvou dceřinek, Holte s. r. o. poslala nemocnice do likvidace v lednu. V dubnu Oliva oznámil, že předložil vládě ke schválení konkrétní plán likvidace. To měl být poslední krok potřebný ke zrušení firmy, kterou už nemocnice nevyužívá.

Místo toho se ale objevily komplikace a pochybnosti o postupu. Jak vyplývá z obchodního rejstříku, Nemocnice Na Homolce likvidaci Holte zrušila. „Likvidace společnosti se ukončuje ke dni 11. 5. 2016,“ píše se v rozhodnutí. Záměr na likvidaci společnosti se tím podle informací deníku E15 nemění, bude ale trvat déle.

Dceřiné firmy dělaly mimo jiné pro Homolku účetnictví nebo nákupy a podle současného vedení to rozhodně nebylo pro nemocnici výhodné. Když se od nich nemocnice odstřihla, ušetřila. „Jen za rok 2015 jsme postupným přebíráním činností dceřiných společností dosáhli pozitivního vlivu na hospodářský výsledek ve výši 54 milionů korun,“ uvedl před časem Oliva.

Podle plánu mají být obě dceřinné společnosti zrušené do konce letošního roku. To ale předpokládalo souhlas vlády s plánem likvidace Holte do konce června, což se možná nestihne.