Nové firmy láká věda a technika, do vedení podniků pronikají ženy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta

Podíl žen mezi vlastníky firem vzrostl za dva roky téměř o 10 procent. Více než čtvrtina českých podniků má majitele ve věku těsně pod 50 let. Na jednu zkrachovalou společnost připadalo v prvním pololetí letošního roku téměř pět nově založených.

České ekonomice se daří. Vypovídají o tom čísla o vzniku nových firem. Zároveň se růst obchodních společností zrychluje nejvíce od roku 2009. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„V prvních šesti měsících letošního roku vzniklo 12 847 obchodních společností a 2 725 jich zaniklo. Na jednu zaniklou obchodní přitom připadlo 4,7 nově založených společností,“ uvedla analytička CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. Vývoj v letošním roce naznačuje, že se růst počtu obchodních společností od roku 2011 opět zrychluje.

počet vzniklých OSpočet vzniklých OS | businessinfo.cz

Počet obchodních společností se v prvním pololetí letošního roku zvýšil ve všech hlavních odvětvích, avšak ne stejně rychle. Odvětvím, ve kterém byl počet vzniklých obchodních společností připadající na jednu zaniklou nejvyšší, jsou vědecké a technické činnosti. Sem patří například právní a účetní činnosti, daňové poradenství, architektonické činnosti, výzkum a vývoj a reklama. Toto odvětví si udržuje první místo již delší dobu.

Nejmenší zájem je o dopravu

S odstupem za ním se umístilo odvětví činností spojených s ubytováním a stravováním. Nejhůře z tohoto hlediska dopadla doprava, kde na jednu zaniklou obchodní společnost připadlo pouze 2,8 nově založených.

Pro start nového byznysu zůstává tradičně nejvyhledávanějším regionem Praha, kde připadá necelých sedm nově založených obchodních společností na jednu zaniklou. S odstupem za ní se dostal Liberecký kraj s 5,3 vzniklými obchodními společnostmi připadajícími na jednu zaniklou. Nejnižší hodnotu vykázal Jihočeský kraj - pouze 1,7 nově založených obchodních společností na jednu zaniklou.

„Ve srovnání s rokem 2013 se počet vzniklých obchodních společností připadající na jednu zaniklou zvýšil v první polovině roku 2014 ve všech krajích, s výjimkou kraje Jihočeského. K největšímu nárůstu došlo v kraji Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém,“ poukázala Věra Kameníčková.

Pokračování článku je na serveru Businessinfo.cz

Pomůže českým firmám v příštím roce kurzarbeit?