Nový Portál dopravy je online. Řeší řidičské průkazy i dálniční známky

Řidičský průkaz

Řidičský průkaz Zdroj: Ministerstvo dopravy

Digitalizace Česka pokračuje. Ministerstvo dopravy spustilo Portál dopravy, který lidem umožní řešit problémy s řidičskými průkazy, jejich výměnu, získat výpis z bodového konta, ale i ověření registrace taxi nebo průkaz řidiče taxi. Portál je propojený s Portálem občana

Co půjde vyřešit online přes Portál dopravy

Nově spuštěný portál nabídne uživatelům komplexní možnosti řešení různých dopravních agend. Přes portál půjde elektronicky požádat o:

Portál poslouží i jako náhrada za velké technické průkazy, které od roku 2024 skončí. 

Ministr dopravy Martin Kupka při představení nového Portálu dopravy dále uvedl, že bude možné všechny uvedené možnosti použít i pro plavbu nebo letectví, včetně přihlášek na zkoušky. Zároveň doplnil, že do budoucna bude možné všechny nové řidičské průkazy možné vyzvednout nejen v registru řidičů, ale například i na poště.

Součástí Portálu dopravy je také služba, umožňující ověření registrace vozidla taxi, či ověření průkazu řidiče taxi.

Jak se přihlásit do Portálu dopravy

K některým službám se lze dostat i bez přihlášení. K detailnějším, či osobním údajům musí uživatelé využít přihlášení pomocí eObčanky nebo bankovní identity.

Kdy je třeba měnit řidičský průkaz

V současné době platí řidičský průkaz na deset let. V případě řidičů nákladních vozidel je pak jeho doba platnosti poloviční.

Zřízení a vydání mezinárodního řidičského průkazu

Video placeholde
• Videohub