Novým předsedou Starostů chce být Rakušan. Farský kandidovat odmítl

Poslanec Vít Rakušan, v pozadí předseda STAN a poslanec Petr Gazdík.

Poslanec Vít Rakušan, v pozadí předseda STAN a poslanec Petr Gazdík. Zdroj: Profimedia.cz

Předseda STAN Petr Gazdík a poslanec Vít Rakušan.
Nejznámější tváře Starostů: Jan Farský, Petr Gazdík a Vít Rakušan.
Nejznámější tváře Starostů: Petr Gazdík, Jan Farský a Vít Rakušan.
4
Fotogalerie

V příštím roce čeká pět sněmovních stran volební sjezd, na kterém si budou členové volit nového předsedu. Patří mezi ně i hnutí STAN, jehož vedení si zkrátilo mandát, protože dosavadní předseda Petr Gazdík již nechce pokračovat. O předsednictví by měl zájem první místopředseda a poslanec Vít Rakušan. Poslanec Jan Farský, druhá známá tvář hnutí, kandidovat nechce.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík ve své funkci příští rok skončí. Vedení hnutí v úterý na Gazdíkův návrh rozhodlo o zkrácení svého funkčního období o rok a už v dubnu se bude konat volební sněm. „Do budoucna může být STAN jednou z významných politických stran, které se budou dostávat do sněmovny, a cítím, že potřebuje nový drajv v podobě nového předsedy, nových místopředsedů, nového celostátního výboru,“ říká Gazdík, který je spoluzakladatelem a předsedou Starostů od roku 2009.

Favoritem na post předsedy je dosavadní místopředseda hnutí a poslanec Vít Rakušan, který se chystá o předsednictví ucházet. „Nejdříve potřebuji nominaci některého z krajských sněmů. Pokud takovou nominaci dostanu, pak s největší pravděpodobností kandidaturu přijmu,“ řekl Rakušan

Rakušan nicméně zdůraznil, že se nechce postavit proti Gazdíkovi, kdyby si své odstoupení z pozice předsedy rozmyslel. „Nikdy bych proti němu nekandidoval. Myslím si, že i jako předseda ukázal svoji velikost tím, že odchází na absolutním dosavadním vrcholu našeho hnutí,“ řekl Rakušan s tím, že bude Gazdíka přesvědčovat, aby aspoň zůstal v nejužším vedení.

Kromě Rakušana zmínil Gazdík jako své možné nástupce například šéfa poslanců Jana Farského nebo starostu Dolních Břežan Věslava Michalíka. Podle Farského, který byl před loňskými sněmovními volbami celostátním lídrem Starostů, je však absolutním favoritem Rakušan. Sám nehodlá kandidovat. „Předsedou STAN by měl být někdo, kdo je úspěšný starosta a navíc má v sobě tu celostátní roli. Z chutí ho budu podporovat. Mohou se objevit další kandidáti, ale já rozhodně kandidovat nebudu,“ řekl Farský.

Vedení Starostů kromě toho rozhodlo, že lídrem kandidátky STAN do voleb do Evropského parlamentu bude europoslanec Stanislav Polčák. Hnutí nyní jedná o společné kandidátce s řadou subjektů včetně TOP 09.

Které strany budou v roce 2019 volit předsedu
16. února - Volební sjezd ANO
1. - 2. března - Volební sjezd ČSSD
29. března - Volební sjezd KDU-ČSL
13. dubna - Volební sněm Starostů a nezávislých
Podzim - Volební sněm TOP 09

Příští rok bude volební sjezd pořádat hned pět sněmovních stran. Zkraje roku bude obhajovat své předsednictví hnutí ANO premiér Andrej Babiš. Očekává se, že by měl funkci obhájit. Horko bude na dvoudenním volebním sjezdu sociálních demokratů na začátku března, kde bude křeslo hájit vicepremiér Jan Hamáček, který již dostal nominaci středočeské a hradecké ČSSD.

Podobně jako Starostové budou zcela nového předsedu volit lidovci. Dosavadní předseda Pavel Bělobrádek se již nebude o místo ucházet. Kandidaturu zatím ohlásili lidovečtí poslanci Marian Jurečka, Marek Výborný a Jan Bartošek. Řádný volební sjezd by měla mít i TOP 09. Zatím není jasné, zda bude současný předseda a europoslanec Jiří Pospíšil mandát ve vedení strany obhajovat.