Šéf TOP 09 Pospíšil má první nominaci do eurovoleb

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Nedávný uchazeč o post pražského primátora a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil bude velmi pravděpodobně znovu bojovat o přízeň voličů v hlasování o Evropském parlamentu. Zda bude lídrem společné kandidátky menších proevropských stran, se podle něj teprve ukáže. Volby se uskuteční příští rok v květnu, naposledy lidé volili do europarlamentu v roce 2014.

„Mohu potvrdit, že mám silnou podporu své mateřské krajské organizace TOP 09 v Praze, od níž jsem získal první nominaci,“ řekl E15 Pospíšil. Jeho prioritou je nyní vyjednat co nejširší koalici.

Prakticky jistá by měla být spolupráce se Starosty a nezávislými a s Liberálně ekologickou stranou Martina Bursíka. „Mým cílem je vytvořit podobnou koalici jako byly Spojené síly pro Prahu, která bude alternativou vůči ANO, ODS a Pirátům,“ dodal Pospíšil.

V kampani bude podle něj uskupení klást důraz na aktivní členství Česka v EU a NATO a na nebezpečí, které představuje Rusko. „Nepovedeme vůči svým soupeřům žádnou agresivní kampaň, vymezovat se budeme věcnými argumenty,“ podotkl Pospíšil.

Podle informací E15 se hovoří o tom, že Pospíšil by mohl být jedničkou společné kandidátky, dvojkou by byl Stanislav Polčák (STAN) a trojkou Pospíšilům stranický kolega Luděk Niedermayer. Všichni tři jsou v současnosti europoslanci. Zda bude za TOP 09 opět kandidovat nestraník Jaromír Štětina, není údajně jisté. O přesném složení kandidátky by se mělo rozhodnout nejpozději na přelomu ledna a února. „Zatím se bavíme o programu,“ uvedl k tomu Pospíšil.

Ve svazku však bude na rozdíl od říjnových komunálních voleb v hlavním městě chybět KDU-ČSL. Celostátní výbor lidovců koncem listopadu rozhodl, že půjdou do klání samostatně, tedy bez TOP 09 a STAN. „Mezi námi a oběma zbývajícími stranami je silná dělící linie v pohledu na liberální a konzervativní hodnoty. Odlišně hlasujeme i v Evropském parlamentu, i když tam máme společný klub,“ uvedl předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek.