Novým šéfem Vězeňské služby se stal Ondrášek, odvolaný Dohnal to odmítá

Ministryně spravedlnosti Helena Válková jmenovala 28. dubna novým generálním ředitelem Vězeňské služby Pavla Ondráška (na snímku z 8. dubna). Doporučila jí ho výběrová komise.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková jmenovala 28. dubna novým generálním ředitelem Vězeňské služby Pavla Ondráška (na snímku z 8. dubna). Doporučila jí ho výběrová komise. Zdroj: CTK

Vězeňská služba má po několika týdnech nového generálního ředitele. Stal se jím Pavel Ondrášek. Bývalý šéf rapotické věznice bezpečnostní sbor vedl jako pověřený ředitel po odvolání svého předchůdce Petra Dohnala na začátku. Ten ale svoje odvolání neuznává a chce se proti němu bránit.

Výběrové řízení na nového ředitele vypsala ministryně spravedlnosti Helena Válková v půlce dubna. Přihlásili se tři zájemci, ale dva z nich nesplnili podmínky a byli z konkurzu vyřazeni. Zbyl tedy jenom Ondrášek. Jeho si dnes komise předvolala ke slyšení a následně ho doporučila ke jmenování. Výběrová komise se prý skládala z odborářů, akademiků a zástupců resortu, jak uvedla Česká televize.

Své priority Ondrášek nastínil už ve funkci pověřeného šéfa Vězeňské služby. Mimo jiné chce snížit počet míst na generálním ředitelství či přenést některé pravomoci z generálního ředitelství na ředitele věznic.

Dohnal se chce proti svému odvolání bránit

Dohnal, jehož ministryně spravedlnosti Helena Válková , tvrdí, že jeho odvolání bylo . Podle Dohnala to vnese chaos do fungování Vězeňské služby, protože jakékoliv úkony provedené jeho nástupcem budou neplatné.

Odvolaný šéf Vězeňské služby Petr DohnalOdvolaný šéf Vězeňské služby Petr Dohnal | ctkOdvolaný šéf Vězeňské služby Petr Dohnal

„Mohu na to pouze reagovat tak, že mě jde jenom o to, aby byl v této zemi a v resortu spravedlnosti dodržován zákon,“ uvedl Dohnal. Proti rozhodnutí nakonec podal rozklad. Nedávno se Dohnal obrátil otevřeným dopisem také na prezidenta a premiéra. V záloze má prý také žalobu na ministryni.

Důvody Dohnalova konce? Problémy s hospodařením

Podle ministerstva spravedlnosti je ale rozhodnutí platné a bylo vydáno v souladu se zákonem. Resort zdůraznil, že přijme veškerá nezbytná opatření k zabezpečení nerušeného výkonu činnosti Vězeňské služby ČR. Ministryně Válková, že Dohnalova slova prověří i z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti.

Ministryně šéfa věznic z funkce odvolala na začátku dubna. Důvodem podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí i rozdílný pohled na vedení ředitelství. Už dříve ministryně Dohnala kritizovala, že nezajistil dostatečné podmínky pro ministerskou kontrolu. Dohnal ale tyto výtky odmítá, audit prý zjistil řadu pochybení ještě z doby, kdy nepůsobil v čele Vězeňské služby. Pro ministerskou kontrolu pak prý zajistil dostatečné podmínky.