O předčasných volbách uvažují šéfové klubů ODS i ČSSD

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia.cz

Pokud se ukáže, že současná vláda nemá ve Sněmovně podporu a nemůže prosazovat svůj program, bude předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura prosazovat uvnitř ODS politickou dohodu na předčasných volbách. V takovém případě, pokud by se Sněmovna rozpustila svým usnesením, by byly volby do 60 dnů a nebyla by zapotřebí žádná překlenovací vláda. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

My říkáme, že než se zmítat v nějaké politické nejistotě ještě rok a čtvrt, pokud nebude existovat reálná vládní většina ve Sněmovně, tak si myslíme, že je lepší politická dohoda o termínu předčasných voleb,“ řekl Stanjura. Vláda se ve Sněmovně opírá o křehkou většinu, některé klíčové zákony, například ten, kterým by se zvýšila DPH, ale odmítá část občanskodemokratických poslanců podpořit.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc dnes v debatě zopakoval, že podle sociálních demokratů jsou předčasné volby nutné. Vybídl přítomné předsedy poslaneckých klubů, aby podepsali dohodu o předčasných volbách. Do studia k tomu účelu přinesl i podpisovou listinu. Na program nejbližší schůze Sněmovny chtěl doplnit nový bod, a to její rozpuštění.

David Klimeš: Z Nečase se stává mistr proher

„My se nepřipravujeme na předčasné volby,“ reagoval předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Jedno je jisté: tato vláda škodí občanům této země a co nejdříve musí pryč,“ prohlásil předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Předčasné volby by se proto podle něj měly uskutečnit v nejbližším možném termínu.