Obce u muničního skladu ve Vrběticích jsou nečekaně znovu evakuovány

Lidé evakuovaní z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku

Lidé evakuovaní z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku Zdroj: ctk

Lidé z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku museli dnes večer znovu opustit své domovy. V sobotu ráno budou evakuovány i další obce v okolí muničního areálu ve Vrběticích. Pyrotechnici našli poškození jedné z budov v areálu a ve 20:15 v něm zaznamenali další výbuch. Asi 400 lidí z Haluzic a Lipové muselo odejít z domovů už ve středu po výbuchu jednoho z muničních skladů v areálu, domů se vrátili teprve dnes odpoledne.

Odchod lidí z Haluzic a Lipové nařídil velitel zásahu, krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček v 18:45. V sobotu v sedm ráno začne evakuace obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří.

Starostka Luhačovic Marie Semelová ČTK řekla, že penzion, který byl určen pro evakuované minule, pro ně i dnes zajišťuje nocleh. „Kapacitu mají dostatečnou,“ dodala. Do penzionu večer začali přijíždět první lidé ze znovu evakuovaných obcí.

Nic se nesmí podcenit

Premiér Bohuslav Sobotka pouze uvedl, že policie postupuje na základě aktuálních poznatků v zájmu zajištění ochrany života a zdraví lidí. „To je a bude zcela prioritní. Nikdo z občanů nesmí být ohrožen. Nic se nesmí podcenit,“ uvedl. V sobotu podle něj ve Vrběticích podle plánu zasedne předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Vybuchlý muniční sklad ve VrběticíchVybuchlý muniční sklad ve Vrběticích | ctkZ vybuchlého muničního skladu stoupá dým (foto: ČTK)

Po středeční evakuaci byli lidé z Haluzic přes den v nabízených prostorech v obci Loučky. Tamní starostka Martina Bartošová tento azyl znovu nabídla, zatím ale nebyl využit. Jaroslav Končický, starosta Slavičína, kde byli během evakuace lidé z Lipové, prostory v obci opět nabídl také.

Střepiny ležely stovky metrů od obce

Z areálu u Vrbětic, části Vlachovic na Zlínsku, se poslední neřízená detonace ozvala kolem čtvrtečního poledne. Pyrotechnici zkoumali okolí obcí už ve čtvrtek. Prohlídka v Lipové i Haluzicích ukázala, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty. Střepiny z munice se nejblíže našly 400 metrů od Lipové, do 400 metrů od Haluzic pyrotechnici žádné střepiny z munice nenašli.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Ve skladu číslo 16, který vybuchl 16. října, bylo asi pět desítek tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek.

Munice poprvé vybuchla před více než sedmi týdny
16. října - První z výbuchů a následný požár zničil sklad, v němž byla pěchotní i dělostřelecká munice. Policie uzavřela prostor, pohřešovali se dva lidé z firmy Imex Group, která měla sklad pronajatý.
17. října - Další výbuchy, které pokračovaly i v několika následujících týdnech. Pyrotechnici začali s likvidací nalezené munice.
23. - 24. října - Evakuace obyvatel z okolí skladu.
30. října - Obec Vlachovice navštívili ministři vnitra a obrany Milan Chovanec (ČSSD) a Martin Stropnický (ANO). Chovanec řekl, že vyzve nájemce skladů, aby začali s vyklízením objektů s municí.
3. listopadu - Vláda rozhodla, že na místo výbuchu dorazí 100 vojáků, jejichž úkolem bude neprodyšné uzavření areálu.
8. listopadu - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání ve Vlachovicích řekl, že výbuch skladu zastihl české úřady nepřipravené. Chybí jim podle něj plány, jak rychle odvézt pryč munici, i záložní sklady pro její bezpečné uložení.
20. listopadu - V areálu skladů vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu - poslední výbuch byl 12. listopadu.
21. listopadu - Pyrotechnici našli ostatky lidských těl. Testy DNA potvrdily že jde o oba pohřešované muže.
24. listopadu - Vláda rozhodla o znovuotevření skladu Květná na Svitavsku. Měla by se do něj přesunout část munice z Vrbětic.
30. listopadu - Pyrotechnici po více než týdnu dokončili čištění části areálu, oznámili, že může tak začít plánovaný odvoz munice.
3. prosince - V areálu muničních skladů ve Vrběticích ráno vybuchl další objekt s municí. Kvůli novým explozím byly evakuovány obce Lipová a Haluzice celkem asi s 400 obyvateli i areál bývalých Vlárských strojíren.
4. prosince - Ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček uvedl, že exploze obou skladů jsou vyšetřovány jako úmyslný trestný čin. Říjnovou explozi přitom policie zpočátku vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti.
5. prosince - Lidé evakuovaní z obcí Haluzice a Lipová se mohli po jedné hodině odpoledne vrátit domů. Večer je ale policisté začali znovu evakuovat. Policie uvedla, že v areálu je jedna z budov poškozená. Oznámila, že v sobotu ráno budou evakuovány ještě obce Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří.